image1

Давидов с ръководителя на курса Дейвид Елъри.

Великотърновският рефер Георги Давидов завърши успешно интензивен шестмесечен курс на УЕФА, който е от огромна полза за израстването му като футболен съдия. Жоро от няколко години е ръководещ в Първа лига и с амбиции някой ден да влезе и в международната листа.

Курсът е организиран от Европейската футболна централа и се провежда вече осма година, идеята е на Дейвид Елъри, който е главен ръководител. Самият той е бивш футболен съдия, сега е и част от Техническия борд за правилата на футбола. От 2010 г. всяка година има по 4 курса със съдии от осем държави, които обхващат 32 страни.

България изпраща по една съдийска тройка на всеки две години – един главен и двама асистенти, условието е да не са още международни. Първият е бил Ивайло Стоянов, след него – Георги Кабаков, Таско Тасков и Стефан Апостолов. Георги Давидов бе с асистенти Христо Хаджийски от Варна и Петър Митрев от София.

„Самият курс е в два основни етапа – първо десетдневно обучение и тестове в базата на УЕФА в Нион (Швейцария), тест на правилата на играта на английски, изпит по английски език, физически тестове и ръководене на мач във Франция или Швейцария“, казва Давидов.
Всеки съдия е под мониторинг и в следващите 6 месеца трябва да подобри три неща в развитието си, като за Жоро това са английският език от B1 на B2, т.нар. безопасно съдийство и подобряване на физическите данни. За целта през всичките шест месеца той е под пълен мониторинг с GPS-часовника, пулсомера и прочие. „Отчиташ данни, въвеждаш ги в специална платформа за физическото състояние, имаш уроци по скайп със специален учител по английски, имаш треньор-ментор, с който анализирате видео от ситуациите от мачовете ти у нас. Отделен треньор по физическата подготовка, който наблюдава отчитаните данни… Дават ти съвети за правилен режим на хранене и здравословен начин на живот“, разказва Давидов.

Най-трудното било в началото заради самия мониторинг – още след първия курс да намери нови 10-12 часа седмично, които да отдели за подготовката и английския, но в един момент се адаптирал и през септември вече бил изключително уверен. Нямало стрес, а удоволствие от прилагането на всичко. „Така е направено, че не можеш да излъжеш системата, дават ти напътствията и всичко остава на теб. През септември се правят същите тестове и трябва да видят прогрес във всички показатели. Идеята на целия курс е да променят манталитета на съдиите, да им покажат правилния начин на подготовка, на мислене и прилагане на правилата според духа на играта“, пояснява реферът. Откакто се е ангажирал в курса, Давидов досега няма нито една контузия.

През април българската бригада ръководила мач във Франция, а сега във финалния етап – в Швейцария. Мачът бил в пета дивизия, която като футболно ниво е като нашата Трета лига.
„Имахме анализ на ръководения мач, оценено бе подобряването ни, имаше и препоръки. На физическите тестове резултатите ми бяха далеч по-добри, показателите на тялото – също. Положих писмен и устен изпит по английски език. Връчиха ми сертификат, в който е посочено, че съм подобрил всичко, в което съм участвал“, разказа Георги Давидов.

42578513_10216959556091292_5650826735487287296_n

С шефа на Съдийската комисия на УЕФА Роберто Розети.

image2

Освен с Дейвид Елъри, който ръководел всички занятия, в края на курса дошъл и новият шеф на Съдийската комисия на УЕФА Роберто Розети. Жоро се оказал единственият от реферите, който говори италиански, тъй като е отраснал там. Поговорили няколко минути по различни теми, Розети бил приятно изненадан, че някой от България говори чудесен италиански.

Завършеният курс сам по себе си не дава гаранции, че се влиза в международното съдийство, но ако един ден станеш съдия на ФИФА, е от изключителна помощ. Променя мисленето, манталитета, помага да си по-добър съдия и ако някой ден Георги Давидов влезе в международното съдийство, ще му даде сериозен тласък напред в развитието му като футболен рефер.

текст:

КОМЕНТАРИ