– Какви са решенията от Общото събрание на акционерите?

– От предишната управа отпадат Радослав Владев и Красимир Гърдев и на тяхно място влязоха Радин Хаджиев и Диядин Кая. Много благодаря на Владев и Гърдев, удържат си на думата и са мъже, въпреки че в момента вече нямат отношение към отбора.

– Други решения взимали ли сте?

– Взехме решение за едно искане към Общината – колкото се може по-бързо, по най-бързия начин да внесат каквато сума се пада от техния дял 34 %. Досега нищо не са направили по този въпрос. Двайсет пъти искахме да се срещнем с представител на Общината, с кмета, но всеки път по различни причини това беше отлагано. Община, която е съсобственик с 34 %, колко оценява спорта – нека го решат хората от града.

– Искате Общината да участва с 34 % във финансирането на „Етър 1924” съобразно нейния дял ли?

– Както аз давам пари, те като ортак колкото акции имат, трябва да помагат. Ако имаме една кола и не наливаме в нея гориво, тя няма и да върви.

– 34 % от какъв точно бюджет трябва да осигурява годишно Общината?

– Ако бюджетът е 1.5 млн. евро, 34 % се полагат на тях. В момента ние дължим на НАП  пари за осигуровки. Досега не са плащали пари в дружеството. Това, с което ни помагат сега, е теренът… Ако аз го наема за целия сезон, ще ми струва 30-35 000 лв. Нека си приспаднат тази сума и да си дават останалото като съдружник. Ако и това не може да направи, Общината да ни прехвърли акциите си на нас, за да намерим друг спонсор, който ще може да помага по-силно на отбора.

– Това на самото събрание го представихте като предложение към кмета ли?

– Да. Напишете какво съм казал: за да е „Етър” в тази ситуация в момента, първата причина е предишният ни треньор, а 90 % кметът го задържа да остане на този пост. За да изпадне отборът дотам, първата причина е Цанко Цветанов, а втората причина – г-н Даниел Панов. Нека цяло Велико Търново знае истината. На някои от футболистите им тежи това, затова отидоха при нотариус и попълниха декларации, че съжаляват за пропадналото пътуване до Турция.

– Вие виждате ли възможност да работите с Общината занапред?

– Много пъти искахме да се срещнем, имахме обещания… Ние се чудим каква е причината. Нека писмено или чрез медиите да ни обяснят каква е причината да не помагат. Мислех широко да инвестирам в България, не само във футбола. Но ако вие се поставите на мое място, ще искате ли да инвестирате в тази държава?

– Т.е. вие сте имали намерение да инвестирате тук ли?

– Да, имах такова намерение.

– От Общината ви искаха информация за финансовото състояние на клуба и кой какво дава. Представихте ли такава информация?

– За да питат кой колко пари дава, първо да дават полагаемите им се 34 %. Тогава да питат. Колкото пари съм дал, до стотинка ги има в счетоводството, нека дойдат да проверят. Те ако са дали една стотинка – да дойдат да питат.

– Освободихте 18 футболисти, ще има ли нови на тяхно място. Не е ли рисковано това и какви са причините?

– Това са отделни неща. Разбира се, че няма да оставим отбора да пропадне. Но феновете да си слагат в джоба по 20-30 лева… Има хора, които дават по 20-30 лв. на някои фенове и те викат срещу нас, обиждат ни. Не обвинявам целия народ, има една шепа хора, които го правят това. Ако продължават по същия начин, ние ще се оплачем във ФИФА, УЕФА и в Турция.

– Искате да кажете, че някой подстрекава феновете, като им плаща ли?!

– Давани са пари на няколко фена. Един от феновете дори си призна пред нас, че му са плащани по 20-30 лева. Това не са правилни неща. Аз тук само харча пари, още не съм инвестирал. Имаме цел и някои искат да ни попречат. Ако някой иска „Етър”, да дойде мъжки при мен. Аз ще му оставя този отбор, само да ми възстанови парите, които съм похарчил.

– Ще кажете ли колко сте похарчил?

– Всичко ще извадя, в счетоводството всичко е написано.

– Така и не стана ясно защо харчите пари в този град за футбол?

– Аз не го мислех този отбор само за България, исках да е на европейско ниво, такава ми беше идеята. Ако ще ни пречат по този начин, тогава няма и смисъл да се борим.

– Какво ще предприемете, ако Общината не участва с 34 % от бюджета?

– Ако няма да помага, тогава да ни прехвърли акциите си и ще намерим нови сътрудници. Не им казвам непременно да дават пари, но ще намеря друг съдружник, за да е на ниво отборът.

– „Етър” е на последно място, какво е бъдещето му оттук-нататък?

– От Германия, Полша, Холандия и Белгия сме намерили 18-20 добри футболисти. Видяхме се с тях, поканихме ги на лагер в Анталия. С няколко от тях вече разговорите са пред финализиране. Добри футболисти са. През втория полусезон всички ще видят какъв добър отбор ще направим. Само да не ни пречат и да ни оставят на спокойствие.

– Кога ще започне отборът подготовката?

– На 10 януари. Заминаваме на 30-дневен лагер в Анталия.

– Т.е. цялата подготовка ще е извън България?

– Да, всички най-добри отбори идват в Анталия, през целия период ще сме там. Новите играчи ще идват директно там с полет Истанбул – Анталия.

– Сердар Даят ще продължи ли да води отбора?

– Да. Дойдоха и двама негови помощници, българските помощници също продължават.

– Значи ще продължавате да издържате „Етър”?

– Разбира се. Ние обещахме нещо и стоим зад думите си. Ще имаме и инвестиции в България, имаме срещи да закупим няколко хотела тук. Може да е във В. Търново, или в София, Пловдив, инвестицията се прави там, където е удобно. Нашата цел е този отбор да върви напред, не друго нещо. Но за да изпаднем дотук, първата причина е Цанко Цветанов, а втората – кметът Панов.

– Какво ще правите със задълженията на клуба?

– Няма да платя процента на Общината. Всички останали дългове ще платя, но без техните 34 %. Нека великотърновци знаят, че ще платя 66 % от всички задължения на клуба.

 

Чуйте пълното интервю, дадено пред “ВТ спорт” и “Дарик”:

feyzi

 

“Велико Търново спорт” предупреждава медиите да цитират източника!

Тагове:

КОМЕНТАРИ