IMG_2423

сн. Здравка Маслянкова, “Янтра ДНЕС”

Общо 70 000 лв. ще отдели Община Велико Търново за футболния “Етър” тази година, стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет, на която бе гласуван бюджетът за 2014 г. “Общината трябва да заяви категорично позицията си за футболния клуб и неговото финансиране”, призова общинският съветник Николай Илчев.

Първоначалното предложение бе за 43 800 лв., заделени от средствата за домакинства да държавни първенства и за масовия спорт. Днес обаче годишната субсидия бе увеличена с още 26 200 лв. Още по време на заседанията на комисиите по предложение на Петко Тюфекчиев бяха предвидени тези допълнителни средства, с тях общо сумата стигна 70 000 и бе гласувана от местния парламент. Допълнителните 26 200 лева ще бъдат осигурени от неданъчни приходи – наеми от общинска собственост.

Така община В. Търново се изравни с Павликени, където също ще дадат на местния си клуб, който е последен във “В” група, сумата от 70 000 лв. Малко повече са в Горна Оряховица, а в Свищов сумата, предвидена за “Академик”, е 180 000 лв. Тези три клуба обаче са общински.

Сесията преди това стартира с мълчаливо присъствие на двайсетина фенове, сред които бяха председателят на Фенклуб „Етър” Венелин Русанов и членът на Управителния съвет на клуба Валентин Гитев, който е представител в клубната управа на феновете.

Привържениците на футбола разпънаха огромен десетметров плакат, на който пишеше: „ФК „Етър” е отборът на В. Търново, а вие откъде сте???!”. Повече пари за “Етър” поискаха феновете, защото според тях “е срамно по-малки общини да осъзнават важността на спорта, а далеч по-голяма Община като Велико Търново да обрича децата на живот без спорт”.

В крайна сметка сумата бе увеличена на 70 000 лв. Проблемът на “Етър” обаче е и неработещият Управителен съвет, в който според представителя на Фенклуба в него Валентин Гитев стана ясно, че помагат едва двама души, а управата не се е събирала от самото си избиране.

“Общината и кметът се опитват да правят каквото трябва, въпреки съпротивата, но някои от членовете на Управителния съвет не помагат достатъчно”, бе коментарът, който направи президентът на клуба и общински съветник Александър Нанков.

IMG_2416

 

Венелин Русанов – председател на Фенклуб “Етър”:

“Очакваме съветниците да вземат някакво решение за футболния клуб, защото това в момента е прехвърляне на топката и измиване на ръцете с някакви жалки пари. Това ще унищожи школата и клуба. Все още не знаем за увеличението, искрено се надяваме това да се случи, защото в момента ни приравняват на с. Ресен. Ако някой смята, че Велико Търново и Ресен са 1:1, да си сменяме града и да отиваме да живеем в Ресен. Аз не виждам защо трябва да си плащам данъците във В. Търново. Мога да си ги давам в Павликени, хората там гласуват 70 000 лв.

На този етап основно ролята трябва да е Общината. Види ли се, че тя взема някакво отношение по този въпрос, оттам насетне със сигурност ще вземат и хората, които имат някакъв бизнес в нея. Основополагащото е да се види, че има един патрон и това е Общината, защото в града тя е най-големият работодател. Всички се съобразяват с нея, малко или много, през нея минава всичко. Така че види ли се, че тя има някакво сериозно отношение, хората ще има някаква сигурност, че нещата ще вървят, и оттам-нататък и те ще се включат.

Проблем във В. Търново е, че всеки гледа да закопае този, който прави нещо хубаво за футбола. Аз съм го казал и пред колегите, които са тук, че най-важното е да се гледа в една посока и всички да вървят ръка за ръка. Те трябва да разберат, че този отбор е на Велико Търново, не е на Александър Нанков, на Даниел Панов или на някой друг. Отборът е на В. Търново, всички трябва да си подадат ръка и да вървят зад него. Най-лесно е на стадиона, когато станат първи в групата или излезе някой голям играч, и дойдат хора от правителството, те да са там и да се тупат по гърдите и да викат: ние сме тук. Не става така, просто трябва да помагаш и да си съпричастен на това, което се случва. Доколкото знам от Валентин Гитев, който е в управителния съвет, там двама души работят, а другите пет стоят и гледат отстрани.”

 

 

Валентин Гитев – представител на феновете в УС:

“Към момента сме се събирали един път, когато се създаваше клубът. Другите са бизнесмени, а аз като представител на Фенклуба. Оттогава не знам нещо въобще случва ли се, някой говори ли нещо. Можете да говорите със Сашо Нанков и Григор Григоров. Има двама души, които помагат активно, Общината също помогна до някаква степен през есента. Не знам колко е вярно, но ми казаха, че останалите пет човека са дали 4000 лв.

Помагат един-двама и Нанков ходи да се моли на този и онзи и като излезе информация за някой бизнесмен, когото е помолил да помага, всички скачат върху него. Тази система явно е напълно порочна и няма нищо да се случи, докато не се създаде необходимата организация от властимащите хора. Ние сме просто фенове, които си поддържат отбора, но не можем да съберем бизнеса и да гласуваме бюджет за този клуб.

А тази година се навършват 90 г. на “Етър” и тези пари, които се гласуват, трябваше да се гласуват само за честванията. Този отбор в момента е поставен на колене. Аз не знам вече защо съм в този УС, той не е действащ. Скоро ще се оттегля от него, ако нищо не се случва. С моето оттегляне ще се оттеглят и феновете. Никой няма да подкрепи отбор, който е на нивото на Ресен като финансиране и визия.

Ние от месеци подготвяме честванията за пролетта, събираме всеки лев помежду си, а тук някакви хора, които имат власт и събират нашите данъци… 362 000 лв. за спорт е половин процент от бюджета на Общината. Не знам в белите държави колко се отделя за спорт, но основните дейности са здравеопазване, сигурност, образование и спорт.”

Тагове:

КОМЕНТАРИ