IMG_0283

Евгени Донев бе избран с огромно мнозинство за Треньор № 1 на Велико Търново за 2013 година в анкетата на местната Община и спортните журналисти. След избора си той даде интеврю за медиите.

– Честита награда, изпращате поредната успешна година…

– Да, успехите, които постигнахме, бяха много и във всички категории. Във всички възрастови групи в момента имаме шампиони, които в бъдеще, дай Боже, да ги видим на мястото и на Тинко, и на Здравко… Момчетата са всеотдайни и догодина също ще имаме добри резултати. В момента предстоят много сериозни състезания както за Тинко Банабаков, така и за Здравко Попов и Стефани Койков и мисля, че ще постигнем още по-добри успехи. Всичко се дължи на постоянния труд и всеотдайност на момчетата.

– Как ще коментирате избора на Тинко Банабаков за Спортист № 1?

– Тинко има едно основно качество – самодисциплината. Това е най-важното за него, освен всички други качества като талант и т.н. Той е много самодисциплиниран състезател, изключително стриктен, винаги е точен на тренировки и във всяко отношение. Така се постигат тези резултати с много труд. Тази година му предстои европейско първенство, сега първото му състезание, за което сега ще заминат на подготовка на Белмекен, е купа „Странджата”. Надяваме се да спечели и купа „Странджата”, има пълната възможност.

– Стартирахте преди 14 г. от нищото, сега имате всички успехи. Какво още се стремите да постигнете?

– Има доста постигнати неща, наистина от 14 г. съм треньор в този клуб. Но има още доста неща, които да постигаме, не може да се примиряваме с досегашното. Ще се радваме да видим наши състезатели и на Олимпиада. Това е голямата цел на Тинко, всички тези подготовки и състезания са с цел евентуално той да вземе квота за Олимпиадата. Това е нашата основна и най-важна цел и това е голямата мотивация – да го видим на олимпийския ринг.

– Обновихте доста залата, предлага ли вече тя всички необходими условия за състезателите?

– Правим всичко възможно, постоянно реновираме и правим нещо, за да се подобрят условията за труд на момчетата, но има още какво да се желае, има още неща, които трябва да се дооправят. Както чух и от г-н Панов, ще се помогне за топлоизолациите. Дай Боже да се случат тези неща, това ще бъде изключително голям плюс.

– Вървите заедно с Емил Димитров през всички тези години. Карате ли се за нещо?

– Не, никога не сме се карали, благодарение на това, че правим нещата с воля и желание. Винаги сме в синхрон с него, работим в името на спорта и безкористно, с чисто сърце. Има консенсус между нас двамата, затова се получават и резултатите.

– Хората от управителния съвет също оказват подкрепа, засега не сте се оплакали от липса на средства?

– Успяваме по някакъв начин да привлечем за каузата хора от бизнеса, за което им благодарим изключително много, защото знаете, че в тези трудни времена няма как да стане без средства.

– Какво казвате на момчетата, които влязат за първи път в залата при вас?

– Първото, което им казвам, е, че ако искат да постигнат нещо в живота и конкретно в бокса, трябва да го направят сами. Аз само ще им покажа пътя, който да следват.

– Какви са качествата, които търсите да видите в тях, за да сте сигурен, че ще станат за призови класирания?

– Освен чисто физическите качества, които трябва да притежава един състезател по бокс, трябва да има и най-важното качество – да има мечтата да стане шампион, за да може да я постигне.

– Искате ли да отличите някои от момчетата, които идват отдолу и в които виждат бъдещия Тинко Банабаков?

– Да, имаме качествени момчета. В една от категориите младша възраст е Мартин, който стана шампион изненадващо за останалите, но не и за мен, защото виждам качества в него. Той е доста стриктен, скромен и сериозен в тренировките. Имаме един Пламен, който е в старшата възраст, има мечта да стане шампион, и още две-три деца, които показват качества, които ми харесват. Ще станат добри боксьори.

– Какво си пожелавате за Новата година за себе си и за всички спортисти?

– На всички спортисти и мои колеги пожелавам най-вече здраве, защото е най-важното. Успехи през 2014 г., както в професионален и личен план. На мен пожелавам същото. Живи и здрави да сте и вие и все така да ни подкрепяте, защото без вас няма как да станем известни в обществото. Живи и здрави да сме всички!

IMG_0337

Тагове:

КОМЕНТАРИ