Втора поред купа за отборен победител в рали шампионата спечели “Етър рейсинг тим”. След успеха в рали “Сливен” великотърновци триумфираха безапелационно и в най-старото автомобилно рали у нас – “Стари столици”. 29 екипажа застанаха на старт в Шумен, което е рекорд за сезона. Сред непоявилите се в Шумен бе смесеният екип на великотърновският тим Лилит-Айрапетян-Беловска/Стефан Казаков с Опел Кадет, които бяха предварително заявени.

Иван Ганчев/Мартин Коев с ФИАТ Пунто взеха втората си поредна победа и върнаха интригата в клас А/6. Еленчанинът и лидерът в шампионата Тихомир Стратиев влязоха в люта битка в първите четири скоростни отсечки, в която представителят на “Марина мотор спорт” имаше аванс от 6,4 сек. Етапът “Котата” се оказа фатален за Стратиев, който отпадна от надпреварата поради проблем в автомобила Ситроен С2 R2 Макс и отвори пътя на Ганчев към първото място. Пилотът на “Етър Рейсинг Тим” имаше известни технически проблеми във втория ден, но пресече като победител финалната линия.

Съотборникът му Тодор Тодоров и навигаторът Красимир Захариев с Фолксваген Поло контролираха ралито от първата до последната скоростна отсечка, което им донесе първи успех в шампионата в клас Х/2. Във временното класиране Тодоров остава втори само на 3,5 т. след Стефан Панчугов/Милен Захариев, които не стартираха в ралито.

Само за два кръга от първенството Емил Денев с Рено Клио Спорт направи пълен обрат и се приближи до първа шампионска купа в клас N/3. След рали “България”, великотърновският прокурор бе жестоко ощетен от комисарите и той бе близо до отказване. Последва стратегическа победа на рали “Сливен”, в което като навигатор до Денев седна варненският пилот Иво Даскалов.

В събота двамата завършиха на второ място в класа си и в отсъствието на Кирил Тодоров (преминал в N/4) може да смята, че титлата в този клас почти е гарантирана за великотърновския екипаж. Така преди оставащите два старта от програмата – Твърдица и Хеброс, прокурорът увеличи на 30 т. аванса си пред Турал Метков, който след инцидента край Карандила не участва в “Стари столици”.

“Невероятна организация на състезанието от страна на Савко Панайотов. Щастлив съм, че заедно с Иван Ганчев отново спечелихме купата за отборен победител. Вече си осигурих вицешампионската титла в класа. Трябва да завърша сред призьорите в оставащите два кръга, за да си подсигуря и титлата. Благодаря на механиците за перфектно свършената работа и на всички приятели и спонсори, които ме подкрепят. В следващия кръг ще бъда отново с навигатор – Иво Даскалов, очаквам за последният старт да бъде готов и Богомил Ненов”, сподели Емо Денев.

Втора поредна победа в първенството записа екипажът на “Виваком Рали Тим” Димитър Илиев/Янаки Янакиев с Шкода Фабия S 2000.  В генералното класиране на ралито Иван Ганчев е шести, Емо Денев осми, а Тошко Тодоров – тринадесети.

Тагове:

КОМЕНТАРИ