IMG_5590 copy

ХК “Етър-64” ще пропусне тази година участието си в европейските клубни турнири, съобщи президентът на клуба Атанас Атанасов. Като шампион и носител на купата на България етърки имат право да играят във всеки от турнирите освен Шампионската лига, но няма да се възползват от това. В предишни години етърки също понякога са пропускали евроучастие, като причините отново са две – сработване на нов отбор и финансов недостиг.

Най-опитната състезателка на “Етър-64” Зоя Стефанова слага край на дългогодишната си състезателна кариера. Това е другата новина от великотърновския хандбален клуб. Тя е съобщила за решението си в разговор с президента Атанас Атанасов.

“Още в Габрово след финалния мач Зоя спомена, че за съжаление ще трябва да приключи кариерата си с показания незаслужено червен картон. Сега в официален разговор тя ме уведоми, че е време да спре. Наесен, когато честваме 50-годишнината на клуба, ще я почетем по подобаващ начин. Зоя Стефанова остава в хандбала и занапред, тъй като е треньор и учител в Спортното училище”, заяви Атанас Атанасов.

В “Етър-64” започват да градят отбор от млади състезателки със средна възраст 21-22 години и смятат, че участие в евротурнирите би било излишно избързване. “Считаме, че е необходим един период на адаптация, след като Зоя Стефанова прекратява състезателната си кариера. След излизането на пет опитни състезателки миналата година и на нея, ни трябва един период, в който младите момичета да си улегнат по постовете. Втората причина е финансовата. От една година продължаваме постоянно да свиваме бюджета и след като не срещаме осезаема подкрепа, въпреки големите ни успехи този сезон, трябва да бъдем по-големи реалисти и да се ограничим в рамките на нашата черга.

Надявам се това, което направихме, да впечатли отговорните фактори в града и да получим адекватната подкрепа за проекта “Етър-64″. Хандбалът е най-успешният спорт на града и това не се оспорва от никого. Незаставането зад нас официално и с цялата сила на подкрепата, която ни е необходима, ни вкарва в този коловоз да мислим за оцеляване, а не за по-високи цели”, коментира Атанас Атанасов.

Според него бюджетът на клуба дори в минималния си вариант трябва да е 100-110 000 лв. годишно. С геновите усилия и на хората, които помагат, с това, което “Етър-64” получава от държавата и общината, не достигат още 30-35 000 лв. “Като не се подсигури тази сума, “Етър-64″ минава на друго ниво. Това се отразява на подготовката, минаваме на полуаматьорски начин. Това е един вид отстъпление и още не искам да повярвам, че ще се случи, но реалностите са такива”, добави Атанас Атанасов.

Тагове:

КОМЕНТАРИ