С четирима представители участва ШК “Етър” в 34-ото открито първенство на България “Георги Трингов”, което се провежда в Пловдив – Емил Стефанов и Димитър, Волен и Елена Дюлгерови. Нивото на състезанието е изключително силно – 266 състезатели от 13 държави, като най-много чужденци са шахматистите от Гърция, а най-отдалечената държава е САЩ. В турнира участват 20 гросмайстори, 26 международни майстори, 9 ФИДЕ майстори и редица майстори. Най-високо титулуваните шахматисти с рейтинг над 2650 са гм Иван Чепаринов и гм Кирил Георгиев, участват и шампионът на България за 2011 г. гм Юлиян Радулски, победителите на турнира от последните години както и всички най-силни български шахматистки без Антоанета Стефанова. Наградният фонд е 20 000 лв., като организаторите са предвидили много специални награди.

Първият кръг по правилата на швейцарската система срещна поставените срещу непоставените в схемата. Още на старта ученикът от СОУ “Емилиян Станев” Емил Стефанов от “Етър” поднесе изненадата, като направи престижно реми с белите фигури срещу гм Григор Григоров, който е 12-и в схемата и с ело 2491. Във втория кръг Емо, който е с ело 1809, отстъпи на 18-годишния Велизар Софранов с челните фигури. После направи реми с Иван Семов и надигра Мартин Вълчинов. Така преди снощната си партия с Емил Младенов великотърновецът има актив от 2 точки.

Димитър Дюлгеров спечели победи над Маргарита Стратева и Манол Манолов, загуби от Янко Панайтов и ремизира с Диян Нинов, като до момента е с 2.5 т. Брат му Волен Дюлгеров е с 2 т. от първите 4 кръга след победи над Мартина Христомали (Гър) и Владко Мерджанов и загуби от Пламен Младенов и Папаконстантину (Гър). Сестра им Елена Дюлгерова пък започна с отлична победа над Ахмет Бозов, но после допусна загуби от гм Юлиян Радулски, Радослав Очков и младата надежда Нургюл Салимова.

С най-предно място след 4-ия кръг от великотърновските шахматисти е гм Мариян Петров, който заема 18-о място с 3.5 точки от три победи и едно реми. Най-младият търновски международен майстор Радослав Димитров победи на старта Ивелин Чунчуков, но след това допусна изненадващо поражение от сърбина Тигран Окили. В третия кръг Радослав надигра гръцката шахматистка Деспина Серефиду, а после във великотърновско дерби победи и Цвета Галунова с черните фигури. Така Радослав има актив от 3 точки. Цвета преди това бе победила Ели Чобанова и Богдан Бабачев и загубила от мм Сашо Николов.

Мм Павел Димитров стартира с победи над Габриела Антова и младата надежда Симонета Иванова, но в следващите две партии загуби от гм Владимир Петков и Владимир Вълков и е с 2 точки. Играят се 9 кръга, като мемориалът “Г. Трингов” приключва в неделя.

Тагове:

КОМЕНТАРИ