Великотърновският шахматист Емил Стефанов стана безапелационен победител в шестото издание на националния турнир по шахмат за купата на в-к “Янтра ДНЕС”. Състезателят на ШК “Етър” събра 6.5 т. и спечели надпреварата в генералното класиране в оспорвана конкуренция на представители на 12 града от цялата страна ­- София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Враца, Разград, Габрово, Червен бряг, Трявна и Дряново.

Общо 52 участници дойдоха за поредното издание на надпреварата, която областният всекидневник провежда традиционно в навечерието на Деня на детето 1 юни. Нивото на турнира бе високо, като сред участващите шахматисти имаше трима републикански шампиони ­- Давид Цветанов, Цветан Стоянов и Гергана Димитрова, както и двама носители на купата на България -­ Димитър Христов и Емил Стефанов.

От година на година географията на турнира се разраства и в шестото му издание имаше представители от всички краища на България. Една от наградите бе за треньора, довел най-много състезатели в надпреварата, и тя бе връчена на Христинка Илиева от ШК “Плевен 21”, който имаше повече участници дори от домакините. Игра се в 7 кръга по швейцарската система, като жребият бе изготвен с помощта на компютърна програма Swiss Manager. Контролата бе 20 минути на състезател до завършване на партията, като се игра по правилата на FIDE за ускорен шах. Директор на турнира бе изпълнителният директор на “Янтрапрес” АД Тихомир Стефанов, членове на комисията ­ WIM Светла Йорданова и мс Христинка Илиева. Главен съдия ­ Николай Йорданов (републиканска категория), съдия ­ Цанка Пенева-Нинова ­ 2-ра категория.

Право на участие имаха всички деца, родени след 1 януари 1999 г., като се включиха в общ турнир с отделни класирания до 12, до 10 и до 8 години.

Първия ход в него символично направи търговският директор на “Болярка-ВТ” АД Стилиян Орешков. Красивите купи на “Янтра ДНЕС” бяха предвидени за тримата победители в отделните възрасти, първите трима във всяка възраст получиха медали, плакети бяха предвидени за най-добре представило се момиче и най-добър местен шахматист. Общо 21 състезатели бяха отличени с плакети, парични и предметни награди, а всички 52-ма участници получиха утешителна награда ­ ученически пособия.

Всички награди бяха осигурени от организаторите и спомоществователите, а събраните такси за участие останаха в полза на ШК “Етър” за развитие на детско-юношеската школа на клуба.

Награждаването бе открито от изпълнителния директор на “Янтрапрес” АД Тихомир Стефанов, който благодари на всички за масовото участие, направило турнира много оспорван и атрактивен.

Интересното бе, че тримата първенци в отделните възрасти в същия ред оглавиха и генералното класиране. Емил Стефанов игра

много концентрирано по време на целия турнир и в седемте си партии постигна 6 победи и допусна реми само срещу Дамян Калбанов. Така с 6.5 точки той стана първи не само при 12-годишните, а и в общото класиране. Купата на “Янтра ДНЕС” му бе връчена заедно със златен медал, грамота и премия от 35 лв. от Катя Банкова ­ маркетинг директор на грандхотел “Янтра”. Втори в генералното класиране с 6 т. е Давид Цветанов от “Плевен 21”, който победи при 10-годишните. Той получи купата, златния си медал, грамота и премия от 35 лв. от директора на турнира Тихомир Стефанов. Трети с 5.5 точки и първенец при 8-годишните е Цветан Стоянов от “Бургас 64”, който взе същите отличия, връчени му от Стилиян Орешков.

Сребърен медалист при 12-годишните стана Христо Василев от “Абритус” (Разград) с 5.5 т., получил още грамота и премия от 30 лв. Бронзовия медал спечели Момчил Банев от “Плевен 21” с 5 т., плюс грамота и премия от 20 лв., а за четвъртото си място беше отличен с грамота и 15 лв. Калоян Тодоров от “Пристис” (Русе).

При 10-годишните след първенеца Давид Цветанов се нареди Радостин Нейков от “Пристис” (Рс) с 4.5 точки, взел сребърен медал, грамота и 30 лв. Трети е Никола Ненков от “Плевен 21” с 4 точки, с бронзов медал, грамота и 25 лв., а четвърти ­ Ивайло Орешков от “Абритус” (Рз), получил грамота и 15 лв. премия.

Много оспорвана бе борбата при децата до 8 години, където Цветан Стоянов и Ивайло Генов от “Каиса” (Варна) завършиха с по 5.5 точки и бургазлията стана първи по допълнителни показатели, а Ивайло е сребърен медалист и взе премия от 30 лв. и грамота. Трети е Георги Бинев от ШК “Варна” с 3 т., грамота и 25 лв., а четвърти ­ Стивън Василев от “Враца” със същия актив, грамота и премия от 15 лв.

Интересни и атрактивни бяха и останалите награди, връчени от организаторите. Преди турнира поставеният под № 1 в схемата написа писмо с печеливш номер в крайното класиране, който бе запечатан в плик и отворен след края на борбата. Там пишеше № 39 и късметът се усмихна на Никол Младенова от “Варна”, заела това място в крайното класиране, която получи премия и грамота. Както и в турнира “Търновската царица” най-малък участник беше шестгодишният Иво Недев от ШК “Етър”, който дори спечели 1.5 точки в борбата. Той бе отличен с грамота и тениска.

Наградата за най-красива игра бе грамота и премия от 15 лв. Журито я присъди на Магдалена Тодорова от “Бургас 64” и заради високото качество на турнира реши да даде още една утешителна награда за красива игра ­ на Габриела Илиева от “Плевен 21” ­ рекламна тениска и грамота.

Призът за най-борбен състезател заедно с премия от 15 лв. отиде у Стефан Тодоров от ШК “Етър”. Специален плакет плюс грамота и 20 лв. имаше за Най-добре представило се момиче в турнира за Купата на “Янтра ДНЕС”. Това е Гергана Димитрова от “Спартак Плевен 21”, която е осма в генералното класиране с актив от 5 точки.

В края по традиция бяха връчени и специални награди за Най-добър местен шахматист. Първата награда ­ плакет “Янтра ДНЕС” плюс грамота и 20 лв., бе присъдена на Димитър Христов от “Етър”, втората ­ грамота и 15 лв., на Мария Калбанова, а третата ­ грамота и 10 лв. ­ на нейния брат Дамян Калбанов, също от ШК “Етър”.

Шестото издание на турнира бе закрито от главния съдия Николай Йорданов, който благодари на организаторите и на спонсорите и пожела на всички ново участие и успехи догодина. След закриването много родители и треньори специално подчертаха пред нашия екип, че са сериозно впечатлени от перфектната му организация и през 2012 г. със сигурност ще дойдат отново.

Тагове:

КОМЕНТАРИ