Емил Стефанов получи наградата си от Алекси Милев Алексиев, дългогодишен кмет на Тетевен и организатор на първия "Тетевен Опън".

Отлично представяне направи 12-годишният състезател на ШК “Етър” Емил Стефанов на големия шахматен открит турнир в Тетевен. 26-ото издание на надпреварата бе посветено на 100 години от музейното дело в града и 100 г. от рождението на световния шампион Михаил Ботвиник.

Турнирът важеше за български и международен рейтинг. Контролата за игра бе 90 минути за 40 хода + 30 мин. докрая и 30 секунди на ход добавено време, като се играха 9 кръга по швейцарската система. В турнира участваха трима представители на ШК “Етър”.

Изключителни изяви имаше Емил Стефанов, който завърши със 6 точки и взе наградата до 1999 ело. Личният му международен коефициент в момента е 1702, но се очаква от новата ранглиста от 1 септември Емо да излезе с ело 1800. Само за два месеца той качва рекордните близо 100 точки (ранглистата се актуализира на всеки 2 месеца).

В Тетевен Стефанов със стартов номер 70 започна със загуба от Емил Младенов, който в стартовата листа бе под номер 14, а завърши 13-и. Последваха две победи срещу Радилена Бурева и Дарио Дерешки. Дарио е държавен шампион до 16 г. от завършилото наскоро във В. Търново отборно първенство. В последните четири кръга Емо за пореден път направи много силен финал и взе 3,5 точки, като повиши елото си с 54 точки. Особено ценно бе ремито му с мс Красимир Бочев от Враца, последвано от две победи с черните срещу по-опитните съперници Божидар Орев и Емил Даскалов. С отличния си резултат Емил Стефанов изпревари всички свои връстници и е 19-и в генералното класиране от 114 души. След броени дни той заминава за участие на големия опен турнир в Атина (Гърция).

Много добре се представи и 15-годишният Димитър Дюлгеров, който завърши с 5 точки. Той бе поставен под № 105 в стартовия списък и е 39-и в крайното класиране. Димитър започна сензационно с 5 от 7 точки, но в последните два кръга срещна опитните мм Огнян Тодоров и мс Красимир Бочев, от които загуби. При победа в последния кръг щеше да покрие норма за кмс. Въпреки, че не успя, той ще получи международен рейтинг след броени дни. Такъв ще има и неговият по-малък брат -12 годишният Волен Дюлгеров, който завърши с 3 точки. Двамата се занимават едва от около 2 години и много бързо прогресират.

Победител в турнира изненадващо стана мс Станислав Андреев от “Хемус” (София), следван от гм Владимир Петков от “Локомотив” (Пд) и мм Сашо Николов от ЦСКА.

Пето място в генералното класиране с актив от 6,5 точки зае великотърновецът фм Тодор Галунов, състезаващ се за “Шумен 2005”. Той завърши турнира без загуба с 4 победи и 5 ремита. 16-годишната му дъщеря Цвета Галунова стана победителка при жените. С екипа на ЦСКА тя зае 11-о място в генералното класиране също с 6,5 точки. Цвета Галунова направи силен финал с победи над Александър Монев и Димитър Киров от София и реми с мс Петър Янчев от Русе.

Покрай надпреварата имаше и куп съпътстващи прояви – блиц турнир, няколко екскурзии до местни забележителности, състезания по футбол, музикална програма и други развлечения за шахматистите.

Тагове:

КОМЕНТАРИ