Eмил Стефанов (вдясно) в срещата с Дигвиджай Сонуен. Великотърновецът спечели победи срещу двамата представители на Индия с които игра.

 

Великотърновският шахматист Емил Стефанов взе участие в 8-то Световно първенство за училищни шампиони по шахмат, провело се в Яш (Румъния). Неотдавна талантливият състезател на ШК „Етър” и ученик в СОУ „Емилиян Станев” стана шампион на България за юноши до 14 г. и му предстои участие на световното в Марибор (Словения), част от подготовката за което бе и представянето му в Румъния.

Това е осмото издание на световното училищно първенство, което се провежда под егидата на ФИДЕ. В него участваха близо 400 шахматисти от 35 страни от цял свят, след които и Русия, Индия, Азербайджан, Индонезия,Турция…

България бе представена от 10 състезатели, всичките – с квоти от Българската федерация по шахмат. Емил Стефанов бе единственият представител на Велико Търново.

Неприятната изненада дойде от страна на домакините, които сюрпризираха гостите от цял свят със слаба организация на първенството. Наложи се участниците сами да търсят залата, в която трябва да се проведе шампионатът, до 16 ч. предишния ден така и не бе ясно къде ще се състои техническата конференция… След като тя все пак се проведе, изненадващо жребият за първия кръг бе оповестен едва 20 минути преди началото на партиите.

Световното първенство за училищни шампиони бе провеждано в огромна зала, където бяха разположени всички участващи състезатели, а на трибуните бяха допуснати всички родители, гости, треньори, което създаваше голям шум за състезателите, а публиката дори не бе отделена в началото от игралната зона. Куриозното бе и че водачът на българската делегация в началото нямаше достъп до участниците. Съдийският апарат бе основно от Румъния.

Спортната зала в Яш трудно побра всички участници и гости на първенството.

 

Турнирът бе в 9 кръга за всяка от отделните възрасти за момичета и момчета, като най-малките бяха до 9 години, а най-големите – до 17.

В тази ситуация по-важна бе адаптацията на шахматистите ни към такива големи прояви и придобиване на така важния международен опит. Емил Стефанов стартира с отлична победа над Антъни Фелдман (Израел), но във втория кръг загуби в цайтнот от представителя на домакините Матей-Йонут Аксинте. Това му се отрази психологически и повлия на представянето му. В третия кръг шампионът на България победи представителя на Индия Дигвиджай Сонуен, а после направи реми срещу Билген Сазги (Турция). Това се оказа и единственото му реми в първенството. Последваха загуби от Андрей Тирон (Румъния) и Ниязи Нагдиев (Азербайджан) и победи над Тилакаратне (Шри Ланка) и Адапа Ариун (Индия), а в последната партия отново загуба след цайтнот от Болдо Елденепурев (Монголия).

Така Емил Стефанов събра актив от 4.5 точки след 4 победи, едно реми и 4 загуби, което му отреди 38 място в оспорваната конкуренция на 86 участници в неговата възраст. Шампион стана Жозе Мартинес от Перу със 7 точки.

“Представянето на Емо е добро, това бе и първото му участие на световен форум. Две от загубите, които допусна, бяха в спечелени позиции. Това бе за него ценна подготовка за световното първенство в Марибор (Словения) през ноември, където ще представя България като шампион в своята възраст”, коментира треньорката Светла Йорданова.

ШК “Етър” благодари за подкрепата на спонсорите, благодарение на които стана възможно участието на Емил Стефанов на световното за ученически шампиони – фирмите “Вали” и “Алекс ОК”.

Любопитно от шампионата в румънския град Яш бе присъствието на шахматисти от световна сила в този спорт като Индия, с които нашите представители рядко имат възможност да мерят сили. Другото впечатляващо бе страхотният прогрес на Турция, дължащ се на грижите на държавата за развитието на този спорт. 2 млн. долара е годишният бюджет на федерацията, в Румъния турската делегация включваше деятели, родители, треньорски щаб, бе резервирала конферентна зала в хотела, която ползваше за подготовка и тренировки.

България не можа да вземе медал от първенството. Най-добро бе представянето на Владимир Петров от ШК “Шах 21” (Сф), който миналата година бе 6-ти на Европейското, събра 6 точки е осми при момчетата до 13 години. В тази група 66-и е съотборникът му Рубен Димчев.

Също осма при момичетата до 11 г. е европейската шампионка Габриела Антова от “Шах 21” (Сф), а Гергана Пейчева от същия клуб е десета при момичетата до 9 години.

Световната вицешампионка Виктория Радева (ШК „Пловдив”), каято бе със стартов номер 3, остана 16. Николай Чолаков (Сф) е 43-ти до 9 г, а Иван Григоров е 57-и при 11 годишните.

При 13 годишните момичета Маргарита Балимезова от ШК „Асеновец” е 13-а, а Радилена Бурева от „Шах 21” е 29-та.

 

Емил Стефанов (вдясно) в срещата с Дигвиджай Сонуен. Великотърновецът спечели победи срещу двамата представители на Индия с които игра.

Спортната зала в Яш трудно побра всички участници и гости на първенството.

сн. Ст. СТЕФАНОВ

Тагове:

КОМЕНТАРИ