Emo__20141005_164107

Великолепно представяне записа великотърновският шахматист Емил Стефанов на открития “Турнир на шампионите – Плевен ХХI и приятели”. Надпреварата за мъже и жени се проведе в Плевен и бе посветена на 15-годишнината от създаването на клуба. Участваха 112 шахматисти от страната с ЕЛО до 2300. Те играха на контрола 50 минути плюс 10 секунди на ход на състезател по швейцарска система в 7 кръга.

Радващо е, че много млади и утвърдени състезатели взеха участие в юбилейния турнир. Сред тях бе и 15-годишният Емил Стефанов от ШК “Етър”, който получи специална покана за участие от директора на турнира Христинка Илиева, както и всички бивши и настоящи шампиони на България.

Изключително оспорвана до последно бе борбата за призовите места. Емил записа отлично представяне, като раздели 2-3 място със 6 точки, но по допълнителни показатели се оказа трети.

Великотърновецът започна с три поредни победи над Габриела Илиева от “Михаил Тал” (Червен бряг), Валентин Каменов от “Радецки” (Козлодуй) и Християн Колев от “Асеновец”. Единствената загуба, която допусна, бе с черните фигури в четвъртия кръг срещу по-опитния Павел Янев от Варна, който и спечели турнира, като партията бе късно вечерта в състезателния ден. Последваха още три убедителни победи над Илия Величков от “Михаил Тал”, Светломир Стоянов от “Б. Андонов” (Кюстендил) и Йосиф Велев от “Дебют” (Оряхово).

В крайна сметка Павел Янев стана първи с 6.5 токи, следван от Владимир Петров и Емил Стефанов с по 6 точки.

“Емил покачи личния си рейтинг с 21 точки. Той бе поставен под ? 14 в предварителния списък и очаквахме класиране в десятката, но не и в призовата тройка. След него останаха двама фиде майстори, една международна майсторка за жени и десетина майстори на спорта. Конкуренцията бе сериозна, тъй като в турнира участваха множество бивши и настоящи шампиони на България, и е радващо, че Емил успя да се справи, при това съвсем сам. Аз планирах участие и бях специално поканена, но за съжаление се разболях внезапно и се наложи да пропусна това събитие”, коментира треньорката Светла Йорданова.

“Изключително съм радостна да наградя двукратен шампион на България и м.г. победител на международния турнир “Надеждите на света”, заяви при награждаването на Емил Стефанов главният организатор Христинка Илиева.

На турнира в хотел Балкан освен основните пет награди, бяха раздадени и много допълнителни, както и специални плакети за най-голям принос в развитието на плевенския шах в най-новата му история. Участие при връчването на многобройните награди взеха председателите на клуба през годините – Васил Антонов, Пламен Маринов, Петьо Маринов, Борис Чаталбашев.

Тагове:

КОМЕНТАРИ