С черните фигури Емил Стефанов (вдясно) направи реми с победителя в турнира Peczely Sebastian Zsombor от Унгария.

 

Изключителен успех постигна великотърновският шахматист и шампион на България до 14 г. Емил Стефанов на европейското първенство на страните от Европейския съюз, провело се в Мюрек (Австрия). Той зае 3-4 място в крайното класиране при момчетата в своята възраст, като само по-лошите допълнителни показатели го лишиха от бронзовия медал.

40 състезатели от континента участваха в десетото издание на европейското първенство в тази възрастова група, проведено от 1 до 9 август. Емил Стефанов участваше като шампион на страната до 14 г. и бе в предварителното подреждане под ? 16 по ЕЛО-коефициент. Освен него като шампионка България представяше само Виктория Радева при момичетата до 12 години.

Емо стартира с чудесна победа над Джефри Кийтинг от Ирландия, но във втория кръг загуби в спечелена позиция от Петер Ян (Чехия), който в крайна сметка стана и бронзов медалист. Повлиян от загубата отстъпи в третия и на Давид Мурко от Словения, след което обаче събра силите си и направи страхотна серия от победи. 4 поредни успеха постигна Емил Стефанов над Дорис Фогел (Австрия), Стефан Райтли (Англия), Тони Пажунен (Финландия) и Нилс Артцман (Австрия).

В сряда в предпоследния кръг талантливият великотърновец направи реми с черните фигури срещу станалия шампион Себастиян Пецели от Унгария, а вчера в последната партия взе нова отлична победа над ? 2 в схемата Жадранко Пленка от Сърбия. Така Емо събра актив от 6.5 точки от 9 възможни и настигна третия, но е с по-лоши допълнителни показатели.

Емил Стефанов (вляво) завърши турнира с решителна победа над N:2 в стартовия лист Plenca Jadranko от Хърватия(ЕЛО 2061).

 

Заради участието си в европейското първенство на страните от Европейския съюз Емил Стефанов пропусна държавното отборно първенство във Велико Търново, на което щеше за дублира индивидуалната си титла и с отборна. “С Емил в състава си щяхме да спечелим още по-убедително, но по-важно бе участието му в Австрия. Това е най-доброто индивидуално представяне на състезател от ШК “Етър” в международен турнир до момента и голям успех за нас”, коментира треньорката Светла Йорданова. Според нея Емил Стефанов е набрал скорост и ако е имало още кръгове, е щял да се пребори за по-предно класиране. От клуба изказват и своята благодарност на всички подпомогнали финансово подготовката и участието на Емил Стефанов в международната проява.

Участието му на европейското в Австрия му позволи да повиши индивидуалния си международен коефициент с 23 точки. Веднага след завръщането си във В. Търново Емо започва подготовка за международния открит турнир в Слънчев бряг от 1 до 9 септември. Той пък е част от подготовката му за световното първенство в Марибор през ноември.

Тагове:

КОМЕНТАРИ