Престижно реми със световната № 1 в шахмата Юдит Полгар направи 12-годишният състезател на великотърновския ШК „Етър” и ученик в СОУ „Емилиян Станев” Емил Стефанов. Това стана в самата сграда на Европарламента в Брюксел в присъствието и пред погледа на друга легенда в този спорт – Гари Каспаров.

Емил Стефанов бе включен в българската делегация, която присъства на представянето на проекта на Силвио Данаилов и Гари Каспаров “Шах в училище”. Проектът има пълната подкрепа на евродепутата Слави Бинев, който пое и разходите на българската група. В нея бяха включени 13 деца, одобрени от Българската федерация по шах, и две от Българска спортна федерация за деца лишени от родителска грижа.

Програмата „Шах в училище” предвижда в европейските страни да бъде въведени часове по шахмат – два часа седмично, тъй като според инициаторите й шахът учи на дисциплина, стратегия, важен е за социализирането на младите хора, не прави разлика между пол, религия и др. Каспаров представи пред евродепутатите в Брюксел и своята фондация, създадена в САЩ през 2002 г. Впрочем, програмата вече е въведена в страни като Перу, Индия и Бразилия и дава сериозни резултати. След презентацията започна и демонстративен сеанс по шахмат.

Очакванията бяха той да бъде даден от Гари Каспаров за децата (15 от България и пет от Белгия), а после на техните места да се включат и евродепутати. В залата с 16 дъски обаче заедно с Каспаров по негова покана изненадващо се появи и гросмайстор Юдит Полгар. Та е номер 1 в ранглистата на ФИДЕ за жени от поне 20 години насам и е била немалко пъти в топ 10 при мъжете. Всъщност Полгар от 14-годишна, когато става олимпийска шампионка, не играе с жени.

Двамата си разделиха по 8 дъски, като Емил Стефанов се падна да играе срещу Полгар. Още при дебюта унгарката  сподели на Касапров: “попаднах в лоша позиция и не знам как ще се измъкна” и посочи дъската с Емо. Личеше си, че вниманието на гросмайсторката е съсредоточено преди всичко в тази партия.

Тази ситуация даде шанс на включилият се по-късно в сеанса възпитаник на ДДЛРГ “Велика и Георги Ченчеви” Севлиево Кирил Горанов. Той се възползва от недоглеждане на Юдит Полгар и въпреки, че беше с дама по-малко и в реално в изгубена позиция й даде сензационен мат.

Скоро сеансът се превърна в игра на Юдит Полгар срещу Димитър Даскалов, Емил Стефанов и по-късно включилия се вицепрезидент на федерацията ни Пламен Моллов. Даскалов беше в много тежка позиция, бори се до последно, но в крайна сметка изгуби, Моллов също.

Накрая като на филм останаха само Юдит Полгар и Емил Стефанов. Вече не беше сеанс, а партия шах, като тя мисли колкото си иска, а Емо трябва да играе веднага (при сеанс е така – сеансьорът стигне ли при играча, той трябва да играе хода си пред него веднага, докато сеансьорът има право да мисли колкото му е необходимо или веднага да играе и да продължи и така до ново завъртане).

Междувременно Каспаров набързо би всички (деца и политици) и започна неформални срещи с политици, журналисти, родители и раздаваше автографи.  Сериозна съпротива на световния шампион оказа Дилян Дочев от София. През това време Стефанов и Полгар водеха битка. На два пъти организаторите идваха и предлагаха на унгарката да прекрати срещата служебно и да се присъедини към Каспаров. „Задължително ли е да отида, или мога да играя”, попита Полгар и когато разбра, че има право да реши сама, отсече: „Ще играя”, като личеше, че цялата е в партия срещу великотърновското момче.

При сеанс не е прието играча да предлага реми на сеансьора, а в течение на партията Емил Стефанов два пъти изпусна възможност да спечели! Чест прави на Юдит Полгар, че не прекрати партията с предложение за реми, а продължи да играе до последно за победата. Когато Гари Каспаров дойде да й напомни, че я чака за пресконференцията, шампионката му сподели, че е зле, но разчита на проходна пешка. Легендата Каспаров погледна дъската и като видя позицията, възкликна „Уаау!”

Емил Стефанов с легендите на шахмата Юдит Полгар и Гари Каспаров.

Накрая двамата останаха с по цар и три пешки и на 70-ия ход след титанична борба партията завърши реми. Едва тогава Юдит Полгар запита великотърновчето как се казва и откъде е, като после го представи на Каспаров с думите, че това дете играе наистина отлично. Големият шок за световната № 1 обаче бе, когато попита Емо Стефанов колко му е ELO коефициентът. Той отговори: „нисък”, но Полгар настоя да чуе и предположи, че е поне 2100. Когато Емил Стефанов каза 1800, реакцията й бе такава, че просто не подлежи на описание.

В крайна сметка за 12-годишния шахматист остана удоволствието да се снима с две изключителни легенди на шахмата и удовлетворението от играта, което очевидно ще го води към нови успехи…

Вижте видео материал от срещата!

Тагове:

КОМЕНТАРИ