Велико Търново ще бъде домакин във вторник на първото издание на футболен турнир в памет на Георги Шопов, който си отиде от този свят на 6 октомври преди две години. Надпреварата ще бъде открита от 16 часа в комплекс “Спортно Търново”.

В нея ще се включат отбори, съставени от всички елитни рефери от четирите зони на страната. След приключването на мачовете специално за съдиите Общината ще осигури излъчването на спектакъла “Звук и светлина”. Идеята за турнира е на Ичко Лозев и е подкрепена от Зоналния съвет на БФС.

Георги Шопов е роден на 24 януари 1928 г. в Димитровград. Завършва ВИФ, бил е вратар на столичния “Локомотив”, а от 1950 г. животът му е изцяло свързан със старата столица. От 1950 до 1963 г. е преподавател по спорт във военното училище и получава офицерско звание. След това е сред първите преподаватели по физическо възпитание в създадения през 1963 г. Великотърновски университет и става основател на спортната катедра, в която работи до 1993 г. За дълъг период от време е председател на Съдийската комисия към Зоналния съвет на БФС и на практика всички елитни арбитри от старата столица дължат на него старта в кариерата. Написал е историите на съдийството в региона и на Алма матер.

В сряда В. Търново ще бъде домакин и на семинар на реферите от професионалния футбол. Покриването на физическите тестове е от 9 часа на стадион “Ивайло”.

 

КОМЕНТАРИ