Драган Джорджевич е един от водещите футболни деятели на съседна Сърбия. Зам.-председател е на Сръбския футболен съюз и е член на комисията по феърплей в УЕФА. Същевремнно е и президент на футболен клуб „Синджелич” (Ниш). Драган Джорджевич бе водач на делегацията от западната ни съседка, която посети Велико Търново по повод на приятелските срещи между ветераните на “Етър” и на Сърбия, както и на двата клубни тима. Както стана ясно по време на визитата, това се оказва началото на едно дълготрайно партньорство.

– Г-н Джорджевич, България очевидно не е непозната дестинация за вас?

– Разбира се, много пъти съм бил тук. Ротарианец съм от 2005 г., България навремето беше наш дистрикт, имам много приятели в София и Монтана. Във Велико Търново обаче съм за първи път и дойдох специално да видя красотата му, старинните му квартали и църкви, природата. Тук е прекрасно и сега си обяснявам защо най-големият ни светец св. Сава е намерил тук своя покой.

– Наричат Велико Търново културната столица на България…

– Аз знам, че сте били столица и средище на българската държавност. Българите и сърбите доста са патили заедно през вековете, били са под турско владичество, освободили сме се през 19 век. Тук пазите своята история, имате старинни квартали като в Пловдив и е много красиво. Във Велико Търново сме по покана на „Етър”, това са побратимени градове. Благодарим за гостоприемството на шефовете на вашия клуб и ще отговорим по подобаващ начин. Българският футболен съюз и нашият сръбски съюз са много близки, а г-н Борислав Михайлов ни е голям приятел. Ние го подкрепихме при влизането му в структурите на УЕФА и имаме сериозен принос да стане член на Изпълкома на УЕФА.

– Значи да очакваме визита на „Етър” в Ниш?

– Това вече е договорено. Преди началото на пролетния полусезон „Етър” ще ни гостува да ни върне визитата. Аз съм и президент на „Синжделич”, но отговарям за целия регион, ще си партнираме по всякакъв начин. Работя в Белград, изграждаме спортен център, който ще бъде един от най-добрите в Европа. На 14 май ни гостуваха Сеп Блатер и Платини. Надявам се един ден нашият клуб да заиграе и в Суперлигата, както е с „Раднички” (Ниш).

– Какво е нивото на сръбския футбол в момента?

– Сигурно е по-високо от българското. Това поне показват резултатите. Има много добри бази поне в десет центъра, не само в „Партизан” и „Звезда”. Само в Ниш в момента строим стадион за 20 000 души, като стойността му е 10 млн. евро и се надявам, че до лятото на следващата година ще бъде завършен.

– Има ли шансове националният отбор да се класира за европейското в Полша и Украйна?

– В сряда отиваме в Москва за приятелска среща с Русия, която е генерална проверка за есенните квалификации. През септември гостуваме на Северна Ирландия и ако там победим, ще имаме реални шансове да се класираме за баражите.

– Групата ви за световното първенство, която събра Сърбия, Хърватска и Македония, се получи съвсем балканска…

– Най-тежко е да играещ двубои срещу страни, които някога са били в единна Югославия. Тук са и Белгия, и Шотландия, и Уелс. Така че ще има изненади, групата е равностойна и всяка среща ще бъде финал.

– Оценката ви за двата приятелски мача на стадион “Ивайло”?

– Видя се, че „Етър” е по-готов за първенството от нас. Ние пробвахме някои варианти, имаше суетене, но все пак играхме доста равностойно. Липсваха ни два основни играчи и това оказа влияние върху играта ни. Нашето първенство също почва следващата събота срещу „Слога”, много важен мач. Ще си поговорим сериозно след този мач, надявам се да нямаме проблеми. А първата среща между ветераните просто беше една приятелска среща за удоволствие. Такава и трябва да остане, в нея не е важен победителят. Имаше красота, която обединява хората. Благодарим на „Етър” и на неговия президент Радослав Владев за гостоприемството, надявам се да им отвърнем със същото в Сърбия.

 

 

Драголюб Гайевич: “Историята ни обединява”

Директорът на националния отбор на Сърбия (ветерани) Драголюб Гайевич е една от колоритните фигури на сръбския футбол. Бивш футболист е на “Пролетер” и “Йединство” (Белград), влезе в игра и на приятелския мач срещу ветераните на “Етър” и обра овациите с атрактивната си игра и интересни ходове. Гайевич е и директор маркетинг на Сръбската телевизия и радио, с него бе и специален екип, който прави филм за Велико Търново.

– Г-н Гайевич, за първи път ли сте в нашия град?

– Да, за първи път съм тук, но не и в България. Вашата страна за мен винаги е била приятелска и братска, имам много приятели тук – и сред спортистите, и сред политиците, и сред привържениците. Драго ми е да съм във В. Търново, дори бих го определил усещането си като превъзходно. Тук е погребан един велик сръбски просветител като св. Сава. Той е бил в Йерусалим, във вашия град е доживял своите последни дни и тук е неговият гроб. Това е един от нашите най-големи светци, който почитат и сърби, и българи.

– По чия покана сте тук?

– По покана на един от собствениците на „Етър” г-н Владев. Доведохме националите на Сърбия за ветерани и нашия клуб „Синджелич” от Ниш. Скоро ще бъдете наши гости в Ниш, тъй като партньорството ни ще продължи. Мачовете бяха възможност за треньорите на двата тима да сверят своите часовници и да видят доколко са готови „Етър” и „Синджелич” за първенството.

– Има ли известни имена в отбора на ветераните?

– Да, има футболисти, играли в Шампионската лига, бивши играчи на „Цървена звезда” и „Партизан”. Тук е една легенда като Марко Валок – легенда на сръбския футбол, някогашен играч на „Партизан”. Води ни Драган Джорджевич – зам.-председател на Сръбския футболен съюз, тук е Жарко Милоевич – пожизнен председател на сръбските ветерани още от времето на Югославия. Това е един екип, който дойде да положи началото да едно сътрудничество.

– Значи контактите ще продължат?

– Да, ще подпишем договор за партньорство. Всяка година „Етър” ще ни гостува за подготовка в Ниш, а „Синджелич” ще идва във Велико Търново.

– Работите и за Сръбската телевизия и радио?

– Директор съм на маркетинговата служба, занимавам се с много неща, отговарям за снимането на филми и репортажи. Ето, и сега снимаме цялата ни визита тук и ще подготвим филм и репортаж от гостуването ни във Велико Търново.

– Впечатленията ви от визитата и от двете футболни срещи?

– От гледна точка да организацията по двата мача съм много доволен. Поставихме основите на едно приятелство, както между ветераните на „Етър” и сръбската репрезентация, така и между отборите на двата клуба. Вече говорихме с вашите шефове това да стане традиция и ви очакваме да ни върнете визитата в Сърбия. Мачовете ни доставиха наслада, ветераните си играха на ниво ветерани. А що се отнася до сегашните отбори, мисля, че „Етър” ни превъзхождаше физически и ни надигра в това отношение. Първенството ни започва на 13 август, а това означава, че пред „Синджелич” има още проблеми. Що се отнася до „Етър”, той показа физическо и техническо превъзходство и смятам, че треньорът ви може да бъде доволен.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ