За пореден път Община Велико Търново ще излъчи своя Спортист на годината в анкета на членовете на Постоянната комисия за спорта, младежта и децата и с участието на спортните журналисти.

Вече започна събирането на предложенията за номинации от клубовете. Във връзка с предстоящите номинации за определяне на „Спортист на годината-2012“ и „Треньор на годината-2012“, спортните клубове трябва да представят до 7 декември (включително) своите предложения – по една номинация за „Спортист на годината“ в категория „мъже и жени“, по една номинация за „Спортист на годината“ в категория „юноши и девойки“ и една номинация в категория „Треньор на годината“. Също така спортните клубове трябва да представят информация за спортните постижения и постигнатите призови места през настоящата 2012 година на предложените номинации, съобщиха от Общината.

В последните години винаги са се пораждали противоречия – да се намаляват ли с коефициент неолимпийските спортове, как да се процедира със състезатели, които имат успехи и при младежите, и при мъже и жени, постиженията в кои състезания и стартове са най-меродавни и пр. По принцип критерият е представяне на олимпийски игри, световни и европейски първенства, балканиади, национални първенства.

“Това, което можем да направим в момента, е да прегледаме много внимателно подаваната информация, нейната точност и коректност. За следващата година задължително трябва да има приети критерии за оценка”, коментира старши експертът в Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” Георги Давидов.

5000 лв. е наградният фонд на анкетата, които бяха заложени в бюджета от м.г. Отново ще бъдат избрани топ 10 при можете и жените, топ 5 при юношите, както и Треньор № 1 на В. Търново. Новото е, че на всички тях освен паричните премии и грамотите, за първа година ще има специални статуетки.

Събирането на номинациите от клубовете е до 7 декември, а гласуването ще бъде в средата на месеца. Призьорите ще бъдат обявени и наградени от кмета Даниел Панов на тържествена церемония в навечерието на Коледа.

За недомислиците миналата година:

http://sport-vt.com/anketata-otnovo-porodi-mnogo-vaprosi.html

КОМЕНТАРИ