На 77-годишна възраст рано тази сутрин почина един от най-известните бивши футболисти на “Етър” Кольо Кръстев, по-популярен като Кото Кръстев. Причина за смъртта му е масивен инфаркт.

Само преди двайсетина дни Кото Кръстев отпразнува своя 77-и рожден ден. Роден е на 1 октомври 1933 г. Завършил е ВИФ, преди В. Търново играе в “Академик”. Цветовете на “Етър” защитава от 1956 до 1963 г., а после дълги години е учител по физическо в Строителния техникум. Има две златни значки от БФС.

Кото Кръстев остава в историята на великотърновския футбол като екзекутора на ЦСКА. Тази година се навършиха 50 г. от паметния мач в София, в който скромният втородивизионен “Етър” изхвърля с 2:1 от турнира за купата на страната легендарния тогава ЦДНА. И двата гола за победата бележи Кръстев.

За този мач “Велико Търново спорт” ви разказа на 11 май т.г.:

http://sport-vt.com/otbelyazvat-dnes-50-g-ot-velikata-pobeda-na-etar-nad-tsdna.html

Последното интервю на Кото Кръстев:

“Театърът спря представлението, за да съобщят за победата ни”

“Помня в детайли всичко около този мач. Играхме го на стадион “Раковски”, като ЦДНА беше с титулярния си състав ­ майстори като Колев, Манолов, Ковачев, Панайотов, Ракаров… Само вратарят им Найденов бе контузен, но целия сезон пазеше Андонов. Удържахме 0:0 до самия край и започнаха продължения. Аз играех отляво, но треньорът ни Йордан Томов ме премести в центъра и това се оказа отличен ход. В 93-ата минута Симеонов центрира остра топка, аз подложих глава и тя влезе в мрежата.

Домакините се хвърлиха като ужилени да изравняват, но веднага Й. Ценов отби, Харалампиев хлъзна топката с глава и тя попадна у мен. Бях почти на центъра. Всички спряха като заковани, само вратарят им тръгна да излиза, но спря. Прехвърлих го от 40 метра и топката падна под гредата ­ 0:2”, разказва Кото Кръстев.

След мача към него се приближава Манол Манолов ­ Симолията и му казва: “Ние ви подценихме, а вие какво направихте… Утре генералите ще ни четат конско”.

В онези години информацията не тече като сега. Победата обаче има ефект на “бомба”. Същата вечер във Велико Търново в театъра представлението спира и съобщават: “Скъпи съграждани, днес в столицата “Етър” бие с 2:1 непобедимия ЦДНА!”

Играехме за удоволствие, но бяхме стабилен отбор, 5-6 човека бяха висшисти. Днес малко се пише за онези години, но в началото на 60-те поставихме основата, върху която “Етър” изгради и влизането в “А” група, и шампионските успехи, завърши разказа си Кото Кръстев.

Тагове:

КОМЕНТАРИ