116710671_763647144447486_4692844553178923460_n

Състезателят на ШК “Асеневци” Димо Терзиев триумфира с шампионската титла на България по ускорен шах до 16 години на държавните индивидуални първенства за младежи и девойки до 16, 18 и 20 г.в Асеновград. Ден по-рано той стана и вицешампион на България по класически шахмат.

С 6 точки от 7 възможни, допускайки само една загуба, Димо зае еднолично първото място в своята възрастова група, надвивайки съперници от цялата страна, и покачвайки рейтинга си с цели 22 единици. Това е голям успех за младия талант на ШК „Асеневци”, който в момента тренира с гм Григор Григоров.

Според Димо Терзиев най-трудните му срещи и в двата турнира са били с фм Цветан Стоянов, който е и негов пряк конкурент в групата. Димо и Цецо от години са съперници, често се срещат по турнири, но почти винаги жребият отрежда черните фигури на Димо, което психологически го настройва, че ще трябва да се защитава. С това и си обяснява неуспеха в една от партиите с Цветан, която той загуби. За общо изиграните 14 шахматни срещи и в двата турнира това бе единственото му поражение.

“Имаме много надежди в него, той много внимателно подбира турнирите си, работи усърдно и има подкрепата на силен гросмайстор до себе си. Вярваме, че му предстоят още по-големи успехи!”, коментираха ръководителите на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов. Клубът таи надежди за още една титла на Димо в блиц турнира, който ще се проведе утре.

Припомняме, че Димо Терзиев бе част от националния отбор на България по време на Олимпиадата в Чорум (Турция) м.г. В края на месеца му предстои участие на традиционния опън турнир в Тетевен, а през септември се подготвя за международния шахматен фестивал в Пардубице, Чехия, където ще се бори с международни майстори и гросмайстори от цял свят.

Тагове:

КОМЕНТАРИ