80101590_850884322037110_8503496034410823680_n

Амбицията да заиграят в първия отбор на „Етър” – това е мечтата на Димитър Байдаков и Димитър Цонев, която те не скриват и преследват с всички сили. Двамата бяха през есента основни играчи на дублиращия отбор, създаден от Александър Нанков, изиграха силни мачове и се надяват да получат шанс в първия тим. В прекрасна за елитния футбол възраст – нападателят Байдаков е на 26, а защитникът Цонев – на 24 години.

През лятото двамата приеха поканата на Марин Стефанов да помогнат на дублиращия тим. „Г-н Нанков реши да направи дублиращ отбор с треньор Марин Стефанов, който ни беше треньор още като юноши, а после и в „А” група като помощник на Цанко Цветанов. Разговаря с нас и ние решихме да се присъединим и помогнем”, разказва Цонев. „Целта на този отбор е да се развиват младите футболисти и с двама-трима опитни като нас да помогнем да влезе във „В” група, да произвежда играчи за Първа лига. Това е идеята на този проект на г-н Нанков, за което му благодарим, защото той го прави за В. Търново, финансира го и без него този отбор нямаше да го има”, допълва Байдаков. Тимът завърши първи в „А” областната група, като спечели всичките си мачове с изключение на едно реми, и уверено гледа към третия ешалон.

67723858_370180153696770_6580389187420160000_n

Димитър Байдаков е добре познато име във футбола. Два пъти досега бе с основен принос за отборите си при влизането им в елита, но после се оказваше, че няма място за него – първо в „Етър 1924”, после в „Локо” (ГО). Той не спестява „горещата” тема с престоя си в Горна Оряховица.

„Вярно е, че играх в „Локо” (ГО), но на мен пъпът ми е хвърлен на стадион „Ивайло”, дядо ми Димитър Байдаков е сред основателите на възродения „Етър” през 1957 г. От малък съм гонил топките на мачовете на „виолетовите”. Все пак животът се промени много, футболът стана професионален. В днешно време футболистите сменят много отбори, да не давам пример с Ибрахимович, Роналдо и кой ли не…

Всеки иска да играе и да се доказва. Отидох там, защото не исках да стоя резерва тук на играчи, които нямат качества за моята позиция. С „Локо” стигнах до „А” група, бихме и „Лудогорец”. Но направо ни отпратиха. Влязохме в елита и дойде за треньор Ангел Червенков. Освободиха младите футболисти, а ние бяхме по на 22-23 години. Казаха ми: млад си още, върви да играеш редовно някъде. А аз това място го бях извоювал с мачове от „В” до „А” група. Дойдоха чужденци с големи заплати.

Отидох в „Севлиево” един сезон, после в Раднево. Там беше дублиращият отбор на „Берое”, предимно от местни момчета. От лятото съм в дублиращия тим на „Етър” и това ни беше шансът да покажем нашите качества отново във В. Търново. Да можем да пробием – не само ние ние, но и младите футболисти. Преди това и с „Етър” стигнах до „А” група, но не ми се даде шанс. Дано третия път стане”, казва Байдаков.

72982755_2466472093590016_5187050016472039424_n

Димитър Цонев също си е юноша на „Етър”, той е набор 1995. По времето на Цанко Цветанов стигна дори до елита, но все още бил твърде млад и сам си тръгнал, за да играе редовно. Игра в „Павликени”, после заедно с Байдаков в „Любимец” и в „Миньор” (Раднево).

„Аз бях две години в Раднево, преди да отида, бяха завършили на предпоследното място. Станахме трети, което е най-високото постижение на отбора, нямахме загуба на собствен терен цял сезон. На втората година станахме сателит на „Берое”, с тренировки на професионално ниво. Дойде и Байдаков, направихме силни мачове. Това лято обсъдихме поканата на Марин Стефанов и решихме, че за нас ще е най-добре да се върнем във В. Търново. Тук играя като централен защитник, но по принцип съм бек.

Полусезонът ни бе много добър, направихме здрава подготовка. Бяхме най-тренираният отбор в групата, в контролите с тимове от „В” група те ни отстъпваха във физическата подготовка. Момчетата имат качества. Здравите тренировки повлияха много за първото място, защото всички отбори след 60-ата минута отпадаха физически. Имаше и някои екшъни, но нещата не са излизали извън контрол. Всеки иска да се докаже срещу „Етър”… Ние двамата и опитният вратар Иван Георгиев на всеки мач сме на 200%. И извън тренировките се занимаваме, обръщаме внимание и на горната част, работим във фитнеса. Треньорът ни Марин Стефанов е много амбициран”, споделя Цонев.

Ангажиментите им не са само за дублиращия отбор. Няколко играчи от отбора ходят по детските градини да работят с децата. Това им доставя огромно желание, ходят всеки ден от седмицата. Целта е да запалят децата за каузата „Етър”.

80376000_2181831558792020_1736371680529350656_n

Двамата са категорични, че вече имат сериозен опит, на години са и искат да играят в „Етър”. Не смятат, че по нещо отстъпват на играчите от първия отбор.

„Наложи се да направим крачка назад в кариерата именно заради скок напред. Нашето желание е да играем в Първа лига и затова се борим и раздаваме изцяло. Нямахме право на грешка в есенните мачове. Нашата цел е да играем професионален футбол, да държим високо ниво”, казва Димитър Цонев.

„Нали това е целта на този дублиращ отбор – който покаже качества, да заиграе в елитния футбол. Ние сме местни момчета, хората искат в „Етър” да получават шанс и великотърновски играчи. Готови сме там да покажем каквото можем, това е и нашата амбиция”, смятат Байдаков и Цонев. И се надяват да получат този шанс, а тогава бъдещето ще зависи изцяло от тях…

Тагове:

КОМЕНТАРИ