Сердар Даят е новият старши треньор на “виолетовите”. Той подписа договор днес до края на първенството, а веднага след това бе представен на пресконференция пред медиите. Сердар е роден на 30 май 1969 г. и е от Турция, но от 25 години живее в Германия.

Кариерата е започнал в турски отбори, но 18-годишен заминава за Германия и първо играе в отбора до 19 г. на “Мюнхен 1860”. После играе в “Унтерхахинг”, но на 24 г. получава контузия и спира с футбола. На 28 години започва треньорската си кариера, като работи последователно с всички възрасти – 14, 15, 16, 18 г. После работи в “Мюнхен 1860”, където треньор е Вернер Лорант, а през 2005 г. заминава заедно с него в Турция. Работят заедно в “Касъм паша”, а после е асистент на Томас Дол две години в “Генчлербирлиги”, а на Владимир Петкович (б.а. сегашният треньор на “Лацио”) една година е първи асистент в “Самсунспор”, асистент е бил и на бившия национален селекционер на Турция Ерсун Янал.

Сердар Даят е получил треньорските си дипломи в Германия, а “УЕФА Про лиценз” е взел в прословутата Треньорска школа в Кьолн. Това е и най-високият лиценз. 4 месеца е бил на стаж в “Твенте” за тактическа и техническа подготовка. На 43 години е, има жена и едно дете.

Помощници на Сердар ще бъдат Калоян Чакъров – първи асистент, Марин Стефанов и Стефан Ангелов, а треньор на вратарите – Румен Данков.

“Щастлив съм да съм тук. Дойдох да помогна на “Етър”, искам да играем по-добър футбол. Радвам се, че ще работя с помощници от този град. Мои асистенти ще бъдат Калоян Чакъров, Марин Стефанов и Стефан Ангелов, а треньор на вратарите ще бъде Румен Данков. Те познават културата, футболистите и отбора, а това е много важно за нашата работа. Първото нещо е доверието помежду ни. Ще направим всичко възможно, работейки заедно, да развиваме отбора и играчите. Първата ми цел е “Етър” да стигне в средата на класирането.

Гледах вчерашния мач, не беше добър, като и двата тима не играха добре, личеше, че имат проблеми. Не бяха добре мотивирани, дори и да искаха да направят нещо – не можеха и блокираха. Във футбола има три важни елемента – техника, тактика и кондиция. Играчите имат добър потенциал, но нямат необходимата кондиция за “А” група. Трябва да работим по тези три елемента и да вдигнем нивото на отбора. Искам да вярват в себе си, ако не си вярват, няма да имат успехи. Освен това искам да се знае, че страшно много държа на дисциплината. Само когато се справим с изброените неща, ще се оттласнем от позицията, в която в момента е “Етър”, заяви Даят Сердар.

Треньорът не отговори на въпроса дали ще има нови попълнения в “Етър”, като каза, че това е вътрешна клубна информация. Той поясни, че е отворен за всякакви въпроси, ако това ще е от полза на отбора.

Договорът му е до края на сезона с опция да бъде продължен. “Във футбола може да си подписал за година, а да останеш за десет, и обратното. Важното е да започнем да работим – да тренираме и да постигнем резултати. Ако направим това, всички в града ще бъдат щастливи – играчи, треньори, фенове, а и вие журналистите”, завърши Сердар Даят.

Тагове:

КОМЕНТАРИ