53 участници от цялата страна събра националният турнир по шахмат за деца за купата на областния всекидневник „Янтра ДНЕС”. По традиция надпреварата се провежда в дните около 1 юни и е посветена на Деня на детето. В нея участват шахматисти до 12 години, които се състезават в общ турнир, а накрая наградите се връчват в три възрасти – до 8, 10 и 12 години.

Млади перспективни шахматисти от 14 града се включиха в седмото издание на състезанието, като за поредна година бе разширена географията на турнира – София, Враца, Плевен, В. Търново, Стражица, Габрово, Дряново, Трявна, Разград, Бургас, Добрич, Варна, Омуртаг, Стара Загора…

Националният турнир се организира с любезното съдействие на Шахматен клуб “Етър”, агенцията за недвижими имоти “Century HOMES”, “Болярка ВТ” и търговска верига “Сико” и е под егидата на Българска федерация по шахмат, а срещите бяха в конферентрата зала на Грандхотел „Янтра”. Турнирът се проведе по швейцарската система в 7 кръга с контрола 20 минути на състезател, а право на участие имаха всички деца, родени след 1.01.2000 г., подали заявка и платили турнирната такса от 10 лв. Главен съдия беше Николай Йорданов, FIDE съдия.

Красивите купи на “Янтра ДНЕС” бяха предвидени за тримата победители в отделните възрасти, първите трима във всяка възраст получиха медали, плакети бяха предвидени за най-добре представило се момиче и най-добър местен шахматист. Общият паричен награден фонд бе 400 лева, отделно имаше много предметни награди, като общо призове взеха 23 състезатели, а всяко участвало дете получи ученически пособия и грамота. Всички събрани такси за участие останаха в полза на ШК “Етър” за развитие на детско-юношеската школа на клуба.

Победител в общото класиране и носител на купата на „Янтра ДНЕС” стана Давид Цветанов от ШК „Плевен-21”, който спечели убедително. Той взе шест победи в първите си шест партии и ремизира едва в последния кръг, където и равенството му бе достатъчно за крайната победа. Така Давид оглави крайното общо класиране с 6.5 точки.

Миналата година имаше много силно великотърновско присъствие, а турнирът бе спечелен от Емил Стефанов, но той и няколко негови съотборници от ШК „Етър” минаха възрастовата граница от 12 г. за турнира на „Янтра ДНЕС” и така в челото намериха място доста представители на София и Плевен. За първи път с най-много участници – 15, бе ШК „Шах 21” (Сф), чийто треньор Стефан Стойнов получи и специалната награда за треньор, довел най-много деца. „Организирането на такъв турнир е огромен труд и прави чест на организаторите, защото го правят единствено в името на децата. Пожелавам догодина залата да е тясна за желаещите да участват шахматисти”, заяви при награждаването си Стефан Стойнов.

Купата на „Янтра ДНЕС и златния медал, както и парична премия, победителят Давид Цветанов получи от директора на турнира и изп. Директор на „Янтрапрес” АД Тихомир Стефанов. Втори с 6 точки е Иван Георгиев от „Енергия 21”, който получи сребърен медал, а трети при 12-годишните е Антони Василиядис от „Шах 21” с бронз. Парична премия имаше за всички в четворката, в която влезе и съотборникът му Георги Василев.

10-годишните призьори получиха наградите си от представителя на „Болярка-ВТ” Стилиян Орешков. Носител на купата „Янтра ДНЕС” и на златен медал, както и с парична премия, е Илиян Иванов от „Шах 21”, който събра актив от 5.5 точки и е трети в генералното класиране. Сребърен медалист в тази възраст е Владимир Върбанов от „Плевен 21” с 5 т., трета е Маргарита Стратева от „Шах 21” със същия актив, а четвърти – Николай Чолаков от същия клуб с 4.5 точки.

Най-масово бе участието при децата до 8 години и затова организаторите решиха да раздадат там награди за първите 7 в класирането. Купата спечели Ивайло Генов от „Каиса” с 5 точки, той получи златния си медал и паричната премия от Светослав Гинчев от „Century Homes”. Сребърен медалист е Кристиан Иванов от ШК „Етър” с 4 т., а бронзов – Стивън Василев от ШК „Враца”. Парична премия имаше за четвъртия – Захари Иванов от „Плевен 21”, а заелите от 5 до 7 място Лъчезар Колев, Никола Николов и Мартин Габърски си тръгнаха с книжки и DVD-филми.

Организаторите отново връчиха няколко специални награди. Плакет на „Янтра ДНЕС” и премия за най-добре преставило се момиче получи Габриела Илиева от „Плевен 21”, която има 5 точки. Тя получи наградата си от миналогодишния победител в турнира и държавен шампион до 14 г. Емил Стефанов. Бяха отличени и трима местни шахматисти, като плакетът стана притежание на Дамян Калбанов от ШК „Етър”, а втори и трети са Мартин Тодоров и Траяна Долчинкова.

Имаше и извънредни награди, необвъзрани с крайното класиране, които бяха връчвани от Светослав Николов от Грандхотел „Янтра”. Премията за най-красива игра получи Ивайло Орешков от „Абритус”, а за най-борбен състезател – Никола Николов от ШК „Етър”. Наградата изненада (премия, книга и DVD-филм) получи Лъчезар Колев от „Рицар”, а за най-малък участник – роденият на 6.09.2006 г. Антоан Райчинов от „Шах 21”.

Турнирът бе закрит от директора на проявата Тихомир Стефанов и главният съдия Николай Йорданов, които благодариха на спонсорите и участниците. Самите шахматисти и техните треньори и родители пък за пореден път подчертаха отличната организация и увериха, че ще дойдат отново и през 2013 г.

Тагове:

КОМЕНТАРИ