Отборът на "Етър" при момчетата до 12 г. сн. dnesbg.com

Във Велико Търново вече трети ден продължават държавните отборни първенства по шахмат до 12 и 16 години за юноши и девойки. Старата столица е домакин за първи път, но надпреварата се радва на отлична организация от страна на домакините от ШК “Етър”. Главен съдия е Николай Йорданов, а заместници – Светла Йорданова и Венета Петкова, и тримата съдии на ФИДЕ.

Оспорвани битки белязаха първите два дена и в четирите възрастови групи – юноши до 16 г., девойки до 16 г., момчета до 12 г. и момичета до 12 г. Общо 33 са участващите отбори от цялата страна, което прави участието в първенствата масово, но до момента организаторите са на ниво. Днес се очаква да пристигне и изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев.

Отборите на ШК “Етър” започнаха с променлив успех, като вече имат и победи, и равенства, и загуби. Тимът няма представители само при момичетата до 12 г., но и в трите останали групи продължава да преследва медалите.

16-годишните юноши в състав Кристиан Йорданов, Виктор Атанасов, Даниел Ганев, Ивайло Павлов и Димитър Дюлгеров започнаха с реми 2:2 с “Локомотив” (София), а после биха “Казанлък 21”, като до вчера заемаха втора позиция и снощи им предстоеше решаващ мач с водача “Плевен 21”.

В най-масовата група момчета-12, където участват 14 отбора от страната, нашите в състав Емил Стефанов, Димитър Христов, Дамян Калбанов, Волен Дюлгеров и Мартин Тодоров стартираха с отлична победа с 3:1 над “Виктори” (Благоевград), но после допуснаха минимална загуба с 1.5:2.5 от лидера ЦСКА в среща, в която можеха да измъкнат поне реми. Това превърна ЦСКА в основен фаворит за първото място. Девойките до 16 г. в състав Ива Пенчева, Тони Иванова, Мария Калбанова, Елена Дюлгерова и Мина Попова стартираха срещу силния тим на “Михаил Тал” (Червен бряг), като допуснаха загуба с 4:0, но решаващите им мачове тепърва предстоят.

Първенството продължава 5 дена, като последните срещи са в неделя, 7 август, а награждаването на шампионите започва от 13 ч. Първенците ще получат купи и златни медали, а класиралите се в тройките – сребърни и бронзови отличия.

Тагове:

КОМЕНТАРИ