etar 1924 - Copy

Руския в първия официален мач на „Етър 1924“.

Ивайло Димитров със сигурност е един от най-обичаните футболисти в новата история на „Етър”. Не един и два негови гола изправяха на крака публиката в годините, когато „Етър 1924” се подвизаваше в „Б” група. Руския дойде от Свищов още през 2003 г., когато отборът започна пътя си от „В” група. Бързо се наложи като титуляр в атаката и започна да бележи голове.

Той бе сред главните герои в пробива за Купата на България през есента на 2004 г. С два негови гола „виолетовите” първо биха с 2:0 „Доростол”, после предизвикаха сензация, като елиминираха „Славия” с 1:0 с попадение на играещия днес в САЩ Стефан Иванов Димитров. Голямата тръпка бе домакинството в следващия етап на столичния „Левски”.

Беше преди десет години – на 10 ноември 2004 г. Близо 10 000 зрители дойдоха на този мач – нещо непомнено от години на стадион „Ивайло”. Руския отново бе сред най-добрите на терена, но „Левски” се наложи с 3:0 с два гола на Лусио Вагнер и един на Тодор Колев, който днес още е в редовете на „Етър”.

etarfans_gallery_solnikov004

Срещу „Левски“ пред 10 000 души точно преди 10 години.

Ивайло Димитров обаче намери начин да си върне на „Левски”. Само след два месеца през зимата на 2005 г. етърци гостуваха на „Левски“ в контрола в столицата и грабнаха победа с 2:1. Мирослав Иванов откри за 1:0 в 28-ата минута, но в самия край на полувремето Янко Игнатов изравни, а в 57-ата минута след бърза атака Ивайло Димитров донесе „виолетовата” победа с 1:2.

„Левски“ унизен от „Етър“, писаха единодушно медиите в страната, а ядосаният Мъри Стоилов заяви: „Немислимо е подобно поведение, независимо че това е един вид тренировка. Не мога да виждам и още повече да търпя такова безхаберие“.

През 2006 г. Руския вкара един от паметните си голове на „Ивайло”. На 10 септември „Етър 1924” прие „Видима” в мач за първото място във временното класиране. Димитров получи топката вдясно, напредна и с мощен удар я прати под сглобката, след което хукна към агитката… Втория гол в мача вкара друг изключително обичан от феновете футболист – Мишо Аврионов, а етърци, макар и за кратко, оглавиха класирането на „Б” група.

Etar_

През зимата на 2007 г. на контрола, играна в Самоводене, Руския претърпя ужасна контузия. Тихомир Тодоров от „Спартак” (Пл) влезе брутално в опорния му крак и от глезена надолу ходилото бе буквално откъснато. Ивайло претърпя дълго лечение, но стисна зъби и на следващата година дори се завърна на терена. Получи награда за мъжество, връчена му лично от Бойко Борисов. За жалост обаче с кариерата му бе свършено и в края на 2008 г. сложи край на футбола, като от „Етър 1924” му предложиха треньорска работа в клуба.

Ruskija3

Наградата за мъжество, връчена от Бойко Борисов.

*    *    *

Не са много футболистите на „Етър”, за които агитката пее специална песен. Но Руския има своя, която феновете ще продължават да пеят…

„Не искаме във НАТО! Не искаме в Ирак!

А искаме от Руския да отбележи пак!“

 

Видеото е запазило един от красивите голове на Ивайло Димитров, за които стана дума по-горе – срещу „Видима-Раковски”. Вижте го:

 

Опелото на Ивайло Димитров ще бъде в неделя от 13:30 ч. на Централните софийски гробища. По негово изрично желание тялото му ще бъде кремирано, а урната с праха му ще поеме за Свищов…

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ