RDimitrov2019

Великотърновският гросмайстор Радослав Димитров започна чудесно представянето си през 2019 година. Той спечели убедително открития шампионат на България “Мемориал Георги Трингов”, който е най-старият шахматен турнир в Европа.

205 шахматисти от 12 държави стартираха за 41-а поредна година  в Гранд хотел Пловдив. На откриването директорът на състезанието Харалампи Ванев подчерта, че то е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ и припомни, че всички български талантливи шахматисти през годините са вземали участие в надпреварата.

Гм Радослав Димитров безапелационно спечели първото място със  7 точки от 9 възможни. Той натрупа 5 победи и 4 ремита, без нито една загуба. Беше поставен под номер първи в листа с участници с най-висок Ело коефициент 2535. Решителна за успеха на Радослав Димитров се оказа победата в осмия кръг над мм Вячеслав Тиличеев, който дотогава оглавяваше класирането.

Великотърновският гросмайстор вдигна с 10,3 единици индивидуалното си Ело след турнира. В крайното класиране В. Тиличеев остана втори, трети е гм Васил Спасов, а още двама играчи имат по 6.5 точки.

В групата от състезатели с 6 т. на седмо място в крайното класиране е FM Нургюл Салимова, която грабна купата за първо място при жените и затвърди отличните си резултати с ново покачване на индивидуалния си коефициент.

Радослав Димитров е роден на 27 март 1993 г. във Велико Търново. Започва да тренира шахмат на 6-годишна възраст покрай по-големия си брат мм Павел Димитров, с пръв треньор Светла Йорданова. Още на 9 г. загатва за големите си възможности, като при дебюта си на ДИП до 10 г. през 2002 г. печели шампионските титли на всички контроли. На 15 години вече е международен майстор. Многократен шампион на страната в различни възрастови групи. През 2014 г. участва в националния отбор на България на Олимпиадата в Тромсьо, Норвегия.

През последните две години Радослав бележи качествен скок в играта и резултатите си. След като с подчертана лекота на няколко пъти преизпълни изискванията за норма за гросмайстор, през октомври 2018 г. това звание му бе присъдено. Победител и призьор от редица турнири в страната и чужбина, сега той достига най-високия рейтинг в кариерата си – 2545, съобщиха от Българската федерация по шахмат 1928.

сн.: Красимир Кънов

Тагове:

КОМЕНТАРИ