Изпълкомът на БФС взе решение да намали броя на отборите в “А” група на 14 отбора, но това ще стане от следващата година. Причината е, че няма как да стане по нормален път, тъй като не е записано в нормативната уредба преди началото на сезона. Затова единственият начин броят на отборите да бъдат намалени още за следващия сезон е чрез отнемане на лицензи. Лицензионната комисия ще се произнесе утре кои клубове не получават към този момент важния документ. Провинилите се ще имат време да оправят част от дадените им препоръки, но в рамките на не повече от десетина дни.

Борислав Михайлов обаче намекна, че е възможно два клуба да не получат лиценз и още от есента “А” група да стартира с 14 отбора. При това положение отборите ще играят по два пъти помежду си в редовен сезон и ще имат общо 26 мача. След това ще има плейоф за титлата от 1-о до 6-о място. В него тимовете отново ще се срещнат два пъти на разменено гостуване (още 10 мача) и общо през сезона ще изиграят 36 двубоя. Отборите от долната половина от 7-о до 14-о място ще играят по веднъж след изтеглен жребий и ще имат общо 33 мача през сезона. От елита ще изпаднат класиралите се на 13-о и 14-о място.

Важно: От следващия сезон 2012/13 със сигурност изпадат 4 отбора. Тоест, ако отборите останат 16 на брой, от по-следващия сезон ще станат 14. Ако обаче още от есента “А” група започне с 14 тима, след като изпаднат 4 и от единната “Б” група влязат 2, тимовете ще спаднат до 12.

Сезон 2012/13:

Вариант А: „А” група започва с 16 отбора – ако всички от елита и идващите от “Б” група получат лицензи. Първенството ще е по досегашната схема.

Вариант Б: „А” група с 14 отбора (ако два отбора не получат лиценз). Тогава форматът ще е 13 кръга по 2 мача в редовен сезон. След това плейоф от 1-6 място по два мача на разменено гостуване, още 10 кръга и общо 36 за целия шампионат

През следващия шампионат със сигурност изпадат 4 отбора и влизат 2, т.е. ще има намаление с още два тима.

Изпълкомът на БФС взе решение да изравни цените на билетите за домакинските и гостуващите привърженици. Досега обичайна практика бе домакините да поставят високи цени за гостуващите агитки.

Баражът за класиране в “А” група ще се състои на 30 май на стадион “Славия”. Това обявиха от БФС след заседанието на Изпълкома. За мястото в елита ще спорят заелите вторите места в двете “Б” групи.

На днешното си заседание Изпълкома на БФС реши от следващия сезон в “Б” група отборите да бъдат задължени да имат поне по двама футболисти, които са под 21 години в титулярния състав. Целта е по този начин надеждите ни да трупат опит и самочувствие по терените, а и да се появят млади таланти на хоризонта.

КОМЕНТАРИ