etar_ivailo

От следващия сезон вече няма да има мачове пред празни трибуни, а се връща старото правило отборите да бъдат лишавани от домакинства. Три са стадионите, които ще приемат на неутрален терен наказаните отбори – във Велико Търново, Благоевград и Сливен, съобщиха от БФС.

Ето съобщението от футболната централа: 

На 2 октомври в Парк хотел Витоша, в изпълнение на План за работа, утвърден от Президента на БФС на 22.08.2014 г., бе проведена Кръгла маса на тема „Ролята на координатора за връзка с привърженици по време на футболни срещи”. Бяха поканени за участие Координаторите на привържениците и представители на феновете от клубовете на АФГ. В работата на Кръглата маса взеха участие и г-н Румен Вълков, член на Изпълкома на БФС, зам.-изпълнителния директор на БФС,г-н Антон Попов и други представители на БФС, имащи отношение към темата, както и председателя на Сдружението на българските футболни привърженици, г-жа Елена Ваташка, представители на ГДОП и СДВР, МВР. Представителите на ЦСКА, Литекс и Черно море не дойдоха, а представителят на Локомотив (Пловдив) се обади, че е възпрепятстван и също не присъства.

Представителите на МВР поясниха законодателството на Република България относно футболното хулиганство. Беше подчертано, че важна роля в предотвратяването на това явление играят нормалните спортни съоражения.

Представителите на привържениците споделиха, че при мачовете без публика страдат запалянковците не само на наказвания отбор, но и на техните противници в конкретната среща, които нямат вина за наказанието. В отговор г-н Попов представи идеята, разработена от ръководството на БФС наказанието „забрана за игра пред публика” да отпадне при следващия сезон и да се прилага „лишаване от домакинство”. За да не бъдат притеснявани клубовете с прекомерно високи наеми, са определeни на териториален принцип три стадиона (Благоевград, Велико Търново и Сливен), където при нормиран наем ще може да играят наказаните отбори.

Предвидено е и да бъде намалено наказанието при нерегламентирано използване на пиротехнически изделия.

От страна на привържениците беше споделено, че при лицензиране на стадионите трябва да се обърне по-голямо внимание на секторите за гости, защото на някои места те не предлагат възможност нормално да се гледа мача. Беше обсъден отново въпроса за стюарди от средите на привържениците, които да охраняват съответната агитка и необходимостта от законови промени в тази насока, както и разрешението за използване на факли по време на мача при спазване на необходимите мерки за безопасност. Г-н Н. Михайлов, началник отдел „Спортно-технически”, обясни, че нито делегатът, нито друго длъжностно или служебно лице, има право да разрешава използване на пиротехнически средства на стадиона, защото това противоречи на закона.

Кръглата маса даде възможност за откровен разговор между привърженици и служители на ФК, представители на МВР и на БФС. Идеята на БФС за премахване на наказанието „забрана за игра пред публика” и намаляване глобите при нерегламентирано използване на пиротехнически изделия беше посрещната с одобрение.”

 

КОМЕНТАРИ