Оригинална фланелка на европейския клубен шампион “Барселона” е първата награда в играта ни “20 години виолетови шампиони”, която приключва тази вечер. Победителите ще обявим до 9 юни, а награждаването им ще бъде на 13 юни преди бенефисния мач между “Етър” и “Левски”. Защо при избора на наградите предпочетохме екип на “Барса” и какво общо има той с “Етър”?

 

Именитият “Барселона” е първият клуб, която поздравява през 1991 г. “Етър” за спечелената шампионска титла. Този факт и досега не е широко известен на великотърновските футболни фенове.

На 9 юни пред 20 години “виолетовите” получават купата и златните медали в първенството, а само ден по-късно пристига телеграма от “Барселона”, в която каталунският клуб сърдечно честити титлата на “Етър” и го поздравява за големия успех.

“Получихме и поздравителна картичка, която бе подписана от самия президент на клуба Хосеп Луис Нунес”, потвърди вчера тогавашният президент на великотърновския клуб Тошо Кръстев. Той пази поздравителния адрес до 1994 г., след което следите му се губят. Нунес е един от най-успешните шефове на “Барса”, като я управлява от 1978 чак до 2000 година и има участие в привличането на Христо Стоичков. Самата “Барселона” също става шампион на своята страна през 1991 г.

Между другото, “Етър” така и не запазва самата шампионска купа. Тогава отличието е преходно и престоява една година, след което е върнато във футболния съюз, за да го поеме новият шампион ЦСКА. Никой тук не поръчва дубликат на купата, каквато е практиката в повечето клубове.

А пътищата на “Барселона” и “Етър” още същата година се преплитат по интересен начин, макар и косвено. В турнира за Купата на европейските шампиони великотърновци се падат в първия кръг срещу немския първенец “Кайзерслаутерн”. В първата среща след добра игра и спорно съдийство губят с 2:0 в Германия, а в реванша на стадион “Ивайло” повеждат с 1:0 с гол на Ангел Червенков. Вратарят им спасява още няколко гола, но в даденото продължение немците изравняват 1:1 и продължават напред в турнира.

Там обаче срещат именно “Барселона”. И съдбата им го връща по идентичен начин. В първата среща в Испания падат с 2:0, но в реванша повеждат на каталунците с 3:0. И вече се виждат победители, когато в продълженията Бакеро с глава бележи смразяващ гол – 3:1 и напред продължава “Барса”. За да стигне с Христо Стоичков в редовете си до паметния спечелен финал на “Уембли”…

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ