10264254_10206274877013663_3411002510787766738_o

сн. Светозар Гатев

България допусна трето поражение в своята група, губейки от Австрия с 20:33 в европейска хандбална квалификация за жени пред около 600 зрители в габровската зала „Орловец”.
Селекционерите Христо Коев и Веселина Златева извикаха най-много състезателки – седем, от “Етър-64”. Това бяха вратарката Десислава Николова, Даниела Коцева, Соня Богданова, Деница Иванова, сестрите Десислава и Петя Кръстеви, както и бившата състезателка на клуба Мадлена Дончева, която в момента играе точно в Австрия.

Двубоят започна отлично за националките ни, след като Глория Павлова вкара за 1:0 и нашите поведоха. В продължение на три минути блестящи намеси на вратата имаше Десислава Николова която отрази опасни положения и задържа крехкия аванс. С чудесен гол на Стефка Агова отново българките поведоха с 2:1, а след това настъпи срив в играта ни и австрийките отбелязаха 6 бързи гола, за да се стигне до треньорското ни прекъсване при 2:7 . Националките ни съживаха своята игра и в средата на първото полувреме стана 6:9 с нови две попадения на Агова и по веднъж се разписаха Боговеста Йосифова и Соня Богданова.

До края на полувремето гостенките владееха инициативата и се стигна до разликата 10:13. През втората част австрийките вкараха бързи два гола и увеличиха пасива ни до 5 попадения в 47-ата минута. Мощният ни съперник заигра стабилно в защита и на моменти грубо спираше родните атаки, а в нападение нашите нямаха и късмет пред гола. В средата на полувремето разликата стигна до 15:22, а до края на мача отново австрийките владееха положението на терена, за да се стигне до крайното 20:33.

Отличен мач направи нашият страж Десислава Николова, която отрази над 30 удара по посока на вратата и заслужи овациите както на публиката, така и на треньорския щаб на Австрия, които я поздравиха за невероятната игра.

Най-резултатни за България завършиха Стефка Агова и Глория Павлова с по 5 гола, Лора Сарандева вкара 4, Боговеста Йосифова – 4, и Соня Богданова с 2 попадения.

След загубата България остава на 4-то място в своята квалификационна група 3 за европейското първенство това лято в Швеция без точка, допускайки трето поражение в кампанията. Следващият двубой ще бъде на 12 март в Брегенц като гост на Австрия.

Десислава Николова днес е и рожденичка. Честит рожден ден, Деси!

КОМЕНТАРИ