Цеков и Чакъров преди мача с "Интер". Вдясно са Мацола, Факети и Бордон.

На 18 септември се навършват 37 години от паметния мач на “Етър” срещу “Интер” (Милано) за купата на УЕФА. Това е първото участие на “виолетовите” в европейските клубни турнири, но те играят като равен с равен с прочутия италиански гранд. Първата среща на стадион “Ивайло” пред 27 000 зрители завършва 0:0 след тотален превес на “Етър”, като не е отсъдена дузпа за домакините, веднъж топката среща гредата, а вратарят Бордон спасява поне 4-5 чисти гола. Във втората съдиите и малшансът се оказват решаващи за успеха на “нераздурите” с 3:0.

За този мач вече сме писали и можете да прочетете тук

Неотдавна благодарение на неуморния статистик Ангел Ганцаров екипът ни попадна на уникална находка. Става въпрос за пълен 90-минутен аудиозапис на мача “Етър” – “Интер”. В онези години телевизията не предава тези срещи и радиото е било единствената възможност за тези, които не са на стадиона.

Коментарът е този мач е на великотърновския деятел Владимир Русанов. Шест италиански канала също предават мача по радиото. Запазени са 5-6 снимки от този мач, които вече сме публикували и сега отново ще видите. Аудиозаписът обаче се оказа непознат дори за преките участници в мача. Тогавашният играч на “Етър” Георги Велинов (той играе с № 6 и след мача си разменя фланелката с “шестицата” на съперника Джачинто Факети) от нас за пръв път разбра, че се е съхранил такъв запис.

Предлагаме ви клип с аудиозаписа, като сме подбрали най-интересните моменти от паметния мач:

Тагове:

КОМЕНТАРИ