IMG_6514

Свeтoвният шaмпиoн пo шaхмaт Анaтoлий Кapпoв от днес е на визита във Велико Търново. Той е дeпyтaт oт Дъpжaвнaтa дyмa нa Рycкaтa фeдepaция и зaм.-пpeдceдaтeл нa Кoмиcиятa пo мeждyнapoдни oтнoшeния и е в Бългapия пo пoкaнa на лидepa нa „Атaкa“ Вoлeн Сидepoв. Карпов вчера се срещна с пpeдceдaтeля нa парламента Димитъp Глaвчeв и c пpeдcтaвитeли нa Гpyпaтa зa пpиятeлcтвo c Рycия, а днес бе в Стapa Зaгopa, къдeтo oткpи дeтcкия тypниp „Tpaкийcкo кoнчe“,  посети Рycкaтa цъpквa в ceлo Шипкa и eднoимeнния мoнyмeнт.

Следобяд пристигна във Велико Търново, където пoceти пpaвocлaвния хpaм „Възкpeceниe Хpиcтoвo” в пapк „Рycки гpoбищa” и поднесе цветя. Анатолий Карпов бе посрещнат от Великотърновския митрополит Григорий, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кмета проф. Георги Камарашев и бизнесмена Петър Христов. Световният шампион бе воден от бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който сега е национален координатор на „Атака” и отговаря за връзките с Русия.

Митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва, след което в двора на храма, където са гробовете и паметникът на загиналите за свободата на Велико Търново и България руски войници, всички поднесоха цветя в знак на признателност към руските воини.

IMG_6539

„Продължаваме шахматната програма в България. За пръв път бях тук по линия на Фонда на мира, който оглавявах в бившия Съветски съюз. Тук имаше голяма миротворческа конференция в София, беше през 1981 година. После съм идвал в Пловдив на Европейско отборно първенство, което спечелихме удачно. Помня, че след него останахме десет дни в България, за да пропагандираме шахмата. Целият тогавашен отбор на СССР – осем гросмайстори плюс двама резервни. Всеки от нас обходи поне по три града, аз бях в Русе, София и Пловдив. Много неща са се променили оттогава.

Във Велико Търново обаче съм за първи път. Hрадът ми направи забележително впечатление. Древна столица на България, пазител на християнството в своето време, Третият Рим. Тук има исторически традиции, чудесни хора срещнах”, заяви Анатолий Карпов.

„Сега основно се занимавам с шахматното образование в различните страни. Имам открити много школи по света, а и в нови райони в Русия. Неотдавна открих такава школа в Осетия, договорихме да има всеобщо шахматно образование в Чечня. През септември ще открия шахматна школа в дори в най-южния град на планетата – Ушуайя в Огнена земя… Вече подписахме договор и има решение на местния губернатор, така че се надявам да стигна дори там, за да пропагандирам шахмата.

Имам шахматна школа в Албена, която работи вече 8-9 години. После открих такива и в Поморие и София. Продължаваме да работим в тази посока, тук във Велико Търново има чудесни традиции и силни шахматисти. А за да се постигне нещо в шаха, трябва да се работи”, коментира Карпов, който утре от 11 ч. ще открие шахматен клуб в Горна Оряховица, където ще даде сеанс на талантливи млади шахматисти от Велико Търново и Горна Оряховица. После от 14 ч. ще открие шахматен клуб и в Свищов.

„Шахматното обучение в училище повишава интелекта на учениците. Шахът развива логиката, учи на стратегия, на необходимостта да планираш, развива и повишава паметта. Това е комбинация от качества, които са необходими на хората за живота. Да, искаме паралелно с това да произвеждаме и гросмайстори и шампиони, но най-главната задача е друга – да направим интелекта по-висок, знанието – по-дълбоко. Шахматът просто подготвя младите хора за самостоятелния живот”, заяви за „Велико Търново спорт” един от гениите на световния шахмат.

IMG_6541

Анатолий Карпов каза, че исторически нашите две страни винаги са били близки. „Тази близост и откритост на двете държави трябва да се запази. Ще трябва да възродим икономическите връзки, които навремето бяха много силни, но се съкратиха рязко и почти прекъснаха. Българската продукция трябва да намери отново своя пазар в Русия. А руската продукция – у вас, основно енергетиката. Туризмът също трябва да се развива.

„Дори не знам защо русофобията се появи в такива мащаби в Европа. Аз обикалям по света от 50 години, вече станаха 51. Когато излязох за първи път, времената бяха сложни, едва бяхме преодоляли Карибската криза. Ако помните, конфликта между САЩ и СССР за Куба. Но дори тогава въпреки противопоставянето на двете страни, имаше взаимно уважение. Въпреки Студената война, хората не се мразеха. А в последните години русофобията, която нараства, не ми е понятна. Според мен това не е случайно, а е нечий проект. Но ние ще преодолеем това”, заяви Анатолий Карпов.

Тагове:

КОМЕНТАРИ