IMG_6574

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов остана впечатлен от младите таланти от региона. Един от гениите на световния шах e на визита в България, а през уикенда бе във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов.

„Сега основно се занимавам с шахматното образование в различните страни. Имам открити много школи по света, а и в нови райони в Русия. Неотдавна открих такава школа в Осетия, договорихме да има всеобщо шахматно образование в Чечня. През септември ще открия шахматна школа в дори в най-южния град на планетата – Ушуайя в Огнена земя… Вече подписахме договор и има решение на местния губернатор, така че се надявам да стигна дори там, за да пропагандирам шахмата. Имам шахматна школа в Албена, която работи вече 8-9 години. После открих такива и в Поморие и София. Продължаваме да работим в тази посока, тук във Велико Търново има чудесни традиции и силни шахматисти. А за да се постигне нещо в шаха, трябва да се работи”, коментира Карпов.

Днес той откри шахматен клуб в Г. Оряховица. Карпов дари за откриването на новия клуб десет комплекта шах и дъски. Световният шампион бе посрещнат от кмета инж. Добромир Добрев, който му връчи сувенирни подаръци, от зам.-кмета Йорданка Кушева, националният координатор на “Атака” Светлозар Лазаров и бизнесмена Петър Христов.

“Идеята за клуба е отдавна и за нас е чест, че ще го открие такава знаменитост. Ще се радвам догодина да преследваме призовите места в България и оттук да излезе голяма шахматна звезда”, заяви кметът инж. Добрев. “Пожелавам ви да създадете тук чудесен отбор, желателно е ученически, защото в Русия провеждаме международен шампионат “Бялата лодка” и се надявам вашият отбор да извоюва правото да участва”, пожела на домакините Анатолий Карпов.

Мм за жени Светла Йорданова заяви пред госта, че Карпов е любимият й шахматист и се е учила от него, след което му представи международния майстор Емил Стефанов от “Етър”. Той е един от малкото млади таланти, който имаше възможността да играе срещу двама велики шахматисти – Юдит Полгар и Анатолий Карпов, с които постигна ремита. Равенството с Карпов бе през 2014 г. в школата му в Албена. Емил участва и в изграждането на младите таланти, сред които и Стефани Бижева, която стана шампион на България до 8 г. Емил Стефанов и Стефани Бижева поднесоха подарък на Карпов – оригинален фотоколаж, а след срещата световният шампион даде автограф на Емил Стефанов и му пожела успех.

Лентата на новата зала прерязаха Карпов, кметът инж. Добромир Добрев, Светлозар Лазаров и собственикът на „Лактима” АД Петър Христов, който също е направил дарение за шахматния клуб. Горнооряховският шахматен клуб още е в процес на регистрация и ще започне работа с деца в началото на септември.

Анатолий Карпов даде сеанс на талантливи млади шахматисти от В. Търново и Г. Оряховица, като раздаде и множество автографи и се снима с децата. Следобед той посети и Свищов, където също откри шахматен клуб и даде сеанс.

Тагове:

КОМЕНТАРИ