Десетина дни преди началото на пролетния полусезон селекцията в “Етър” вече може да се смята за приключена, като вече са възможни само минимални корекции. С нов старши треньор – Цанко Цветанов, и с почти изцяло обновен отбор тръгват “виолетовите” в преследването на първото място в Източната “Б” група. Завърнал се след 10 г. там, където му е мястото, и натрупал сериозен опит като помощник-треньор в “Левски”, “Литекс”, Кипър и националния отбор, Цанко е зареден с амбиция да се докаже като старши треньор. Той получи пълен картбланш от ръководството в селекцията и лично набелязва и преговаря с футболистите.

“Селекцията в общи линии е приключена. “Етър” разполага с едни от най-добрите футболисти в групата, всичко вече е въпрос на подготовка, доколкото позволяват атмосферните условия, и на обиграване на състава”, заяви наставникът.

През зимната пауза при “виолетовите” акостираха наистина сериозни имена. Девет са новите попълнения, повечето от които със сериозен стаж в елита. В отбора остана Александър Томаш, който получи капитанската лента и пълното доверие на треньора, около него ще се гради новият отбор.

Интересното е, че “Етър” успя да вземе ядро от четири играчи, които преди година имаха основен принос за влизането на “Лудогорец” в елита и задачата съвсем няма да им е непозната. Това са Тодор Колев, Венци Йорданов, Диян Димов и дошлият преди сезона Радо Анев. От “Видима-Раковски” дойдоха Христо Господинов и Георги Какалов, но севлиевският тим не бе за тях нищо повече, от поредна спирка. Господинов има над 150 мача в “А” група със “Славия”, “Беласица”, “Миньор”, а Какалов направи най-силните си сезони в елита с “Ботев” (Пд), мина през “Динамо” (Минск), “Черно море”, “Олимпиакос” (Кипър)…

Много сериозна придобивка изглежда Николай Петров, който има 108 мача в елита с “Левски”, “Славия”, а за последно бе капитан на “Светкавица”. Ред играчи от чужбина, предимно от Франция, минаха през зимата на проби през клуба, но Цветанов бе повече от прецизен в подбора. Единственият, който хвана окото му, е младият защитник Давид Битсенду. Другият чужденец в тима е нападателят Юсеф Идриси, а списъка попълва младият голмайстор на “Марек” Борислав Кралев.

Всъщност нито един от споменатите футболисти не бе привличан само заради името или стажа си, а с конкретни цели и намерения. Детайл по детайл Цанко Цветанов сглобява отбор, който в предстоящите срещи ще покаже дали наистина ще заработи като механизъм.

На вратарския пост промени няма – там е триото Цветомир Цанков, Венци Димитров и Радослав Рашков. За всичките си мачове от началото на първенството “Етър” е допуснал едва 5 гола! Тимът е първи по тези показатели в целия професионален футбол, като толкова е допуснал още само третият в “А” група “Черноморец” (Бс). Допреди време клубът изобщо нямаше треньор на вратарите, а в последните години в клуба работиха добри специалисти като Румен Данков, Павлин Иванов и Калоян Чакъров и това очевидно дава резултат.

В защита Цветанов ще разчита основно на шестима играчи, като заложи на хора с поливалентни качества. За поста десен бек ще спорят Георги Гайдаров и новият Давид Битсенду, като французинът играе и като централен защитник. В центъра са Русев, Томаш и Макенджив, а капитанът може да играе и ляв бек, където е още Венци Йорданов.

Много стабилна се очертава и конкуренцията при вътрешните халфове, където са Николай Петров, Диян Димов и Радослав Анев. Отдясно Мартин Станкев оставя отлични впечатления напоследък, там алтернатива е и Русков. Още с идването си треньорът заяви, че акцентът в селекцията ще е в атака, която бе “ахилесовата пета” на отбора през есента. Сега изборът там е сериозен. Тодор Колев се завърна с огромен опит, той започваше в някои от контролите на задна позиция, а пред него действаше Идриси. Сега към тях се присъедини и Георги Какалов, но и тук изпълнителите са поливалентни. Отляво ще атакува Христо Господинов, но той може да играе и в центъра, а вляво уютно се чувства и Идриси. Допълнителна опция е младият Кралев. Другите имена в тима са Джихат Кямил и Светослав Караиванов, с които броят на играчите става оптималният 21 плюс тримата юноши.

Отново ще добавим, че имена като Колев, Томаш, Господинов, Какалов, Анев, Н. Петров имат по над 100 мача в “А” група. Впрочем, Цанко Цветанов опроверга и някои неоправдани упреци, че взимал само играчи на години без мисъл за бъдещето… Цифрите говорят съвсем друго. Господинов и Томаш са на по 33, Колев на 32, Какалов, Анев, Гайдаров, Йорданов, Русков и Цанков на по 27, Димов на 26, Русев и Рашков на 24, Н. Петров, Идриси, В. Димитров, Караиванов на по 23, Макенджиев, Битсенду и Кямил на по 22, Станкев на 21, Кралев на 20. Дори без да се броят тримата юноши, средната възраст на “виолетовите” е 25 години и 3 месеца – “златна” за развитие и успехи футболна възраст…

И още един детайл – дълги години “Етър” бе обвиняван, че играе техничен, но мек и беззъб футбол, а играчите му са ниски и слаби физически. Днешният тим бе попълнен от високи, здрави футболисти, без изключение – биткаджии на терена и с достатъчна доза спортна злоба и характер.

Разбира се, селекцията е едно, а оптималната подготовка и оформянето на игровия стил – съвсем друго. Добрите намерения са едно, а добрите резултати – съвсем друго. Великотърновската публика вече е зажадняла както за хубав футбол с хъс и себераздаване, така и за резултати, защото мястото в класирането задължава… Какво ще се случи – предстои да разберем. Амбицията на треньорския щаб и играчите обаче е факт.

Тагове:

КОМЕНТАРИ