IMG_5769-1024x999

20 години ще навърши на 8 април талантът на „Барса” Аласана Мане, който тази пролет защитава цветовете на „Етър”. Той е роден през 1998 г. в Банжул, столицата на Гамбия. Качествата му бързо са забелязани и едва 14-годишен вече е във футболната Aspire Academy – първо в Сенегал, а после в централата й в Доха, Катар. Видян е от скаутите на испанския гранд „Барселона” и от 1 юли 2016 г. е привлечен в младежката формация на „Барса”, а от следващата година – и в „Б” отбора на каталунския гранд. Желанието на шефовете му да трупа игрови опит в мъжкия футбол го праща като преотстъпен първо в „Сабадел”, а после и в „Етър”. Както съобщи главният мениджър на „виолетовите” Красимир Балъков, в България Аласана Мане пристига с личното съдействие на Хосе-Мари Бакеро и Агенцията на Лъчезар Танев.

19-годишният халф игра редовно в първите 6 мача на „Етър”, като блесна със страхотни извеждащи пасове и красив гол срещу ЦСКА, който му донесе признанието Играч на мача. През паузата в първенството Аласана Мане бе извикан в националния отбор на Гамбия, където влезе в 80-ата минута на мача срещу Централноафриканската република, завършил 1:1. Всъщност се оказа, че Мане има записани минути игра още през 2016 г. в мача Гамбия – Замбия (0:0). Разговаряхме с Аласана Мане за кариерата му, престоя в „Етър” и амбициите му в големия футбол.

– Вече два месеца си тук, как се чувстваш в България?

– Много добре се чувствам, щастлив съм да съм тук.

– Голяма ли беше промяната за теб да дойдеш в България. Тръгнал си от Гамбия, но все пак идваш от Испания в съвсем непозната държава?

– За мен е най-важното е да играя футбол и че имам възможността да играя редовно. Хубаво е, че съм във Велико Търново.

– Трудно ли беше да се адаптираш – с живота тук, с храната, с хората?

– Присъединих се към „Етър” първо на лагера в Турция и прекарах първата си адаптация там. Трудно е, но аз съм длъжен да се адаптирам в името на футбола.

– Добра ли е обстановката в тима, с кого се разбираш най-добре?

– Приятел съм вече с много хора тук. Най-близкият ми човек е Бадара, понеже говорим общи езици. С останалите си говоря на английски, но не всички го владеят. Но с всички съм о кей.

IMG_8359

– Преди дни се върна от Гамбия, където игра за националния отбор?

– Да, направихме много добър мач срещу Централноафриканската република. Играхме силно, водехме с 1:0, но в самия край на мача ни изравниха. Беше добър мач. Влязох в последните 10 минути, но аз и преди съм викан в националните гарнитури на моята страна.

– На колко години започна да играеш футбол?

– Още на 3-4.

– Къде си започнал и тренирал?

– В Академията Aspire.

– И как се стигна до поканата от „Барселона”?

– Отидох в Академията в Катар и там играхме срещу „Барса”. След като са ме видели, са ме харесали и потърсиха контакт. И така отидох в Испания.

– Какво е чувството да си част от един от най-великите клубове в света?

– Много е добре, „Барселона” е много голям отбор. Всеки играч иска да попадне в този клуб. Хубаво е, но е много трудно. Искам да съм там и в момента, но така се стекоха нещата, че в момента съм тук. Все пак искам да се върна в „Барса” и да пробия там.

– Имал ли си контакти с представителния им отбор, досег до звезди като Лео Меси?

– Да, тренирал съм три пъти с мъжкия отбор на „Барселона”.

– Значи си имал шанс да размениш по някой пас с наистина уникални футболисти?

– Да, така е.

– Как приемаш настоящето си в „Етър”?

– Добре съм, щастлив съм и тук, най-важното за мен сега е, че играя редовно.

– Беше избран за Играч на мача срещу ЦСКА, вкара много красив гол…

– Бях много щастлив, когато отбелязах попадението! Но в края на мача за съжаление загубихме…

– След няколко дни ставаш едва на 20 години. Какво мечтаеш да постигнеш във футбола?

– Искам да бъда на върха! Това е желанието на всеки млад футболист.

– През лятото в „Барселона” ли се завръщаш?

– Като свърши преотстъпването ми, се прибирам в Испания. Животът ми засега е свързан с тази страна. Но преди това до лятото ще дам всичко от себе си за „Етър”.

– Ще се пребори ли „Етър” за оставане в Първа лига?

– Да, разбира се, че ще се спаси. Както казах, ще дам най-доброто от себе си, за да помогна на тима.

– Значи да чакаме и още голове от теб?

– Да, разбира се.

Тагове:

КОМЕНТАРИ