Красимир Гърдев обяви, че акционерите предоставят дяла си на Общината

Красимир Гърдев обяви, че акционерите са дали в клуба чрез свои фирми 952 435 лв.

Община В. Търново е осигурила 441 701 лв., а акционерите – ­ 952 435 лв.

Готовност да предоставят безвъзмездно акциите си в ПФК “Етър 1924” АД на Община Велико Търново изразиха днес основните акционери на клуба. Красимир Гърдев и Радослав Владев, които притежават 64 % от дружеството, ще дарят акциите си, като запазят максимум до 15 процента от участието си. 1 630 000 лв. е струвала до момента издръжката на великотърновския футболен клуб. “Тази сума никак не е малка, но сме наясно, че е достатъчна основно за присъствие във втория ешелон. Затова сме готови да откликнем на желанието на общинския съветник Румен Димитров, за да може Общината да постигне с клуба по-високи цели като влизане в “А” група. Предвид на това сме готови да прехвърлим безвъзмездно основния пакет акции, като запазим до 15 % чрез “Пазари В. Търново”, което осигурява 60 000 лв. годишно”, обяви на пресконференция днес Красимир Гърдев.

Според шефовете на клуба Общината е била коректен партньор досега и също е осигурявала средства за издръжката. Акционерите за първи път извадиха конкретни цифри за участието на партньорите в бюджета на дружеството. Чрез осигурени от нея фирми, Община Велико Търново е вкарала в клуба 441 701 лв. В същото време мажоритарните собственици Радослав Владев и Красимир Гърдев са осигурили също чрез свои фирми и партньори 526 235 лв. Третото основно перо е чрез дружеството “Пазари В. Търново”, от което са постъпили 426 200 лв., които се формират от вноските по договора и прословутия заем, дискутиран напоследък. Заемът е временна финансова помощ, която няма да остане в тежест на “Етър 1924”, увери Красимир Гърдев, който подчерта, че не споделя ширещите се напоследък внушения, че партньорите не действали коректно. В условията на родния футбол собствените приходи на клуба са скромни – ­ 51 138 лв. от продажби на билети, 4000 лв. от трансфери и целева субсидия от БФС за ДЮШ от 19 403 лв.

“Лично Румен Димитров дойде при нас и поиска акциите, но това е отговорност, която Общината добре ще прецени. Ние можем да развиваме клуба до такова ниво, а нейните възможности са много по-големи чрез привличането на инвеститори. Бихме подкрепили всичко, което би развивало “Етър 1924”, добави Красимир Гърдев.

Това означава, че Общината ще определя спортно-техническото ръководство, бюджета и бъдещите цели пред футболния тим. Промяната може да стане още на сесията на Общинския съвет през септември. В същото време озадачаващ бе фактът, че днес представител на Общината изобщо не се появи на проведеното Общо събрание на акционерите, след като нейният представител Йордан Грозданов е на алпинистка експедиция в Алпите. Така бяха единодушно приети всички точки в дневния ред, сред които отчет за дейността през 2008 г., освобождаване от отговорност на членовете на Съвета на директорите, приемане на годишния финансов отчет и др.

Тъй като за очертаващата се промяна е необходимо време, а новият сезон започва едва след седмица, Красимир Гърдев обяви, че финансирането от тяхна страна ще продължи и клубът ще бъде изцяло подсигурен за началото на първенството.

Тагове:

КОМЕНТАРИ