program_117_2

На 70 000 лв. бюджет ще разчита ТД “Трапезица-1902” за 2010 г., съобщиха председателят на туристическото дружество Паскал Паскалев и секретарят Георги Димитров на пресконференция, на която бе представен календарният план с проявите за тази година.

“Заради кризата намалихме разходите за дейността ни, но запазваме всички традиционни и значимите домакински прояви. Предвидените средства са 56 000 лв., като се надяваме още около 15 000 лв. да дойдат от спонсори”, обяви Георги Димитров.

Средствата ще бъдат насочени в общо четири направления ­ календарни прояви, международни изяви, домакинства и организационни разходи и поддръжка.

Общо 15 са проявите за 2010 г., като за първата вече писахме. Това е експедицията до връх Аконкагуа в Андите. Днес за Южна Америка поеха шестимата великотърновски алпинисти, които в началото на февруари ще опитат изкачване на първенеца на континента. Аконкагуа (6962 м) е най-високият връх извън Азия. Почти цялото финансиране на експедицията обаче е за сметка на самите участници.

Другата международна изява е атаката на връх Монблан (4808 м) в Алпите от 31 юли до 12 август. Любопитното е, че организатор е Клубът по пешеходен туризъм “Трапезица” съвместно с Българския туристически съюз. През септември пък предстои кръг от Европейската купа по състезателно катерене за младежи и девойки.

Наситен е календарът още за тази пролет. В края на февруари е ски-походът до връх Шипка, а на 7 март ­ празничният Осмомартенски поход на жените. За 17 март е насрочено честването на 108 г. от основаването на туристическото дружество и 40 г. туристически хор “Еделвайс”. На 20-21 март е традиционното състезание по ориентиране “С карта из Търновград”.

През май са денят на предизвикателството и пролетната кампания “Движи се и победи”, а през юни ­ катерачната среща “Янтра-2010”. За септември и октомври са предвидени купа “Велико Търново” по планинско колоездене, спортно-туристическият празник “Ксилифор-2010”, държавното първенство по състезателно катерене на скорост и трудност за жени, мъже, младежи, девойки и деца. По традиция годината ще завърши с Коледен концерт на художествените състави на дружеството.

Тагове:

КОМЕНТАРИ