IMG_8995
Над 5000 души изпратиха днес големия български футболист Трифон Иванов в последния му път. Поклонението в ДКС “В. Левски” събра огромен брой хора, дошли да кажат последно сбогом на “железния” защитник. Политици почти липсваха, затова път във В. Търново се събра цялата Пенева чета. Стоичков дойде чак от Щатите, Балъков от Германия, Цанко Цветанов от Анталия…

Точно по обяд бившите национали от САЩ-94 започнаха един по един да влизат през служебния вход. Първи бе президентът на БФС Боби Михайлов, който обаче не говори пред медиите, а след церемонията “финтира” очакващите го, за разлика от колегите си. Тук бяха и най-големите треньори Димитър Пенев, Георги Василев и Христо Бонев, мениджърите Лъчо Танев и Емил Данчев, съотборниците на Трифон от “Етър”…

IMG_8964

IMG_8974

IMG_8973
Един до друг още преди церемонията до съпругата на Трифон Валя Панова застанаха Стоичков и Боби Михайлов, които за първи път се появяват да едно и също събитие от началото на конфликта си. Церемонията започна с химните на България и В. Търново.

Емоционално слово държа кметът Даниел Панов. “Разбрах с ужас, че Трифон си е отишъл от нас. Душата ми отказва да приеме този факт… Отказвам да говоря за него в минало време, в нашите сърца той ще живее винаги. Думите, които го описват, са: достоен и почтен българин и горд болярин. Трифон е емблема на Велико Търново. Говори малко, но казва тежки истини. Но не каза нито една лоша дума за никого. От днес той ще играе своя фантастичен футбол в небесния отбор на световните легенди. В. Търново загуби един от своите символи, България загуби свой достоен син, светът загуби една от легендите на футбола”, заяви Даниел Панов, който не криеше мъката си.

Прочетени бяха съболезнователни телеграми от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. От името на спортния министър Красен Кралев неговият съветник Гошо Гинчев връчи почетния знак “Венец на победителя” – най-високото отличие на спортното министерство. Майката на Туньо през цялото време не спираше да плаче и едва получи плакета.

Потресаващо бе, когато в тишината се чу вопъл на едната от дъщерите му, след която тя извика: “Аплодисменти за тати!”. Цялаата препълнена зала започна да аплодира отишлия си преждевременно Трифон Иванов.

През сълзи от името на Четвъртите в света говори Бончо Генчев. “Скъпи Туци, ти ни даде силата и вярата да излезем и побеждаваме всеки, който ни се изпречи. Все още не сме намерили таланти, които да приличат на теб, дано намерим някой ден такъв българин”, заяви Бончо.

IMG_8991

IMG_9001

Първи пред ковчега се поклони кметът Даниел Панов със семейството си, а след него цветя поднесе Боби Михайлов. След него бе Пената, последван от Христо Стоичков. Камата се разплака над ковчега и близо минута не можеше да си вземе последно сбогом със своя приятел и бивш съотборник. За първи път присъстващите видяха Стоичков да ридае безутешно като дете и да целува през сълзи некролога на Трифон. След него минаха Йордан Лечков, Наско Сираков, Цанко Цветанов, Даниел Боримиров, Пламен Николов, Илиян Киряков и останалите от САЩ’94.

Пред залата опашката от хора, чакащи търпеливо реда си да поднесат цветя, бе огромна.
На излизане от Двореца на културата и спорта повечето съотборници на Трифон Иванов спряха и казаха по няколко думи в негова памет. Единствено Боби Михайлов бе изведен от незнаен вход. Стоичков не промълви нито дума, единствено спря, за да вземе като подарък снимка на двамата с Трифон на стадион “Ивайло” от пишещия тези редове.

В чест на “железния” защитник ще бъде учредена ежегодна награда за млад перспективен футболист, както и международен детски турнир на името на Трифон Иванов, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов.

IMG_9018

КОМЕНТАРИ