Цвета Галунова (вляво) ще защитава титлата си от м.г.

Общо 27 шахматисти – най-добрите в страната в своята възраст, си оспорват отличията в започналото във Велико Търново държавно първенство по шах. Надпреварата по класически шах е от 23 февруари до 1 март, като право на участие имат всички състезатели, родени след 1 януари 1993 г. Организатори на турнира са ШК “Етър” и Българската федерация по шахмат.

19 са състезателите при младежите. От тях само един е международен майстор – миналогодишният шампион Радослав Димитров от ШК “Булмекс” (В. Търново). Той е и под № 1 в стартовия лист и основен претендент за титлата. В събота надпреварата вече стартира, тя е в 7 кръга по швейцарската система с контрола за игра 90 минути за цялата партия на състезател с добавени 30 секунди на всеки ход. Шампионът на първенството ще придобие право да представлява българския шахмат на световното първенство за младежи до 20 години.

Настоящият шампион мм Радослав Димитров стартира с две победи.

Осем са претендентките при девойките, като под № 1 е поставена бронзовата медалистка за жени през 2012 г. и шампионка до 20 г. Цвета Галунова. Великотърновката от тази година се състезава за ШК “Марица-изток” (Раднево). Под № 2 е шампионката за девойки до 18 години от 2012 г. Ани Крумова от ШК “Георги Даскалов” (Варна).

Радослав Димитров стартира с две победи и оглави класирането, като надигра етърците Ивайло Павлов и Виктор Атанасов от “Етър”. С по две победи са още Даян Нинов от “Марица-изток”, Емил Стефанов от “Етър”, Радостин Рафаилов от “Шумен” и Кристиан Йорданов от “Етър”. Шампионът на България до 14 г. Емил Стефанов стартира с победа с черните фигури над Георги Ганчев от “Шумен”, а във втория кръг би и Росен Тодоров от “Абритус”. Днес той играе срещу втория – Даян Нинов. Кристиан Йорданов пък стартира с две победи срещу съотборниците си Димитър Лазаров и Стефан Янев.

При девойките след първите две партии с пълен актив водят Дарена Сиркова от “Локо 2000” (Пд) и Ани Крумова от “Г. Даскалов”. Цвета Галунова стартира с реми срещу Виктория Цекова от “Виктори” (Бл), а вчера загуби с белите фигури от Ани Крумова. Ива Пенчева от “Етър” също стартира с реми срещу Арзу Илязова от “Шумен”, а после отстъпи на Дарена Сиркова. Третата великотърновка Мария Калбанова започна с две загуби.

На 1 и 2 март шахматните изяви продължават с държавните първенства по ускорен шах и блиц.

Домакините от ШК “Етър” организираха за всички гости и участници в турнира посещение на новия мултимедиен център до Царевец.

Тагове:

КОМЕНТАРИ