IMG_1929
250 младежи и деца на възраст от 15 до 29 г. ще направят първите си стъпки в спортовете мотокрос ендуро и муайтай през лятото. Те ще могат да се включат в проект „Да спортуваме заедно, повярвай, че можеш“, финансиран от Министерството на младежта и спорта. НПО „Сикс спортс“ ще реализира проекта в града и региона, негов партньор е Община В. Търново.

„Досега сме се включвали в благотворителни прояви, това е първият проект, който реализираме, финансиран от спортното министерство. Спортовете ще бъдат мотокрос ендуро, муайтай, велосипеди и ролери. Целта ни е да привлечем младите хора за спорта, да оставят телефоните и компютрите и да видят предимството на това да се занимават със спорт“, заяви председателят на „Сикс спортс“ Георги Недев. 200 ученици от 15 до 19 г. и още 50 младежи от 19 до 21 г. ще бъдат включени в проекта, както и 25 подрастващи в неравностойно положение.

Проектът е за 5 месеца, общата му стойност е 35 183 лв. От тази сума ще бъде набавена и екипировка, която е задължителна за тези екстремни спортове.

„Искаме да покажем на младите, че спортът намалява агресията, да ги запалим да се занимават активно със спорт“, заявиха координаторът по проекта Биляна Първанова и инструкторът Илиян Чавдаров. Двамата са посветили доста години на спорта, съответно хандбал и муайтай, като Чавдаров е държавен шампион.

Главен треньор пък ще бъде Димитър Марков от клуб „Ча-на“, също държавен първенец по муайтай. Той ще покаже на децата първите стъпки в този спорт, да работят удари по двойки, клинч и т.н. Този спорт в превод означава „тайландски бокс“ и е измислен като защита. Започва с танц уважение към противника и се играе върху мелодия. Муайтай е „изкуството на осемте крайника“ (вкл. лакти и колене), разказа Димитър Марков.

Организаторите вече са заснели видео с любопитен сюжет на два езика – български и английски. То разказва историята на едно момче, изгонено от училище за агресия, което намира очила за мотокрос. През тях започва да вижда спортовете и ги преоткрива. Очилата имат агресомер и накрая негативната му енергия изчезва. Той става шампион, а после предава очилата за мотокрос на други свои приятели. Видеото ще бъде предложено за показване във всички великотърновски училища след началото на учебната година.

Две ще са масовите тренировки във В. Търново – на 17 и 19 юли от 17 ч. в парк „Дружба“, на тях могат да дойдат всички желаещи да се занимават с мотокрос ендуро, муайтай, велосипеди и ролери. На 4 август същото предстои в Дебелец навръх празника на града от 18 ч. на площада, а на 28 август – и на празника на Килифарево.

Ползите са много – искаме да покажем на децата тези спортове, някои от тях вероятно ще решат да се занимават после активно, проектът ще ни осигури и необходимата екипировка, която после ще остане за ползване, заявиха организаторите.

КОМЕНТАРИ