Над 190 гимнастички ще участват в 13-ото издание на Международния турнир “Огърлицата на Десислава”. Заявка за участие са подали гимнастички от 10 държави – Молдова, Швейцария, Египет, Румъния, Мексико, Бразилия, Полша, Словения, Финландия и България. При жените нашата страна ще бъде представена от участничката ни на Европейското първенство Невяна Владинова. Състезателките ще бъдат разпределени в пет възрастови групи.

Надпреварата се провежда днес и утре в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”. В рамките на турнира по традиция ще бъде връчен и приз “Ангелина Иванова”, който се присъжда на треньорката на победителката при жените. Той е учреден на името на треньорката Ангелина Иванова, която преди 53 години поставя основите на художествената гимнастика в старата столица.

За първи път турнирът се провежда през 1976 г. и се печели от Красимира Филипова. През годините носителки на “Огърлицата на Десислава” са ставали Кристина Гюрова, Лили Игнатова, Юлия Байчева, Нели Атанасова, Мария Петрова, Теодора Александрова, словенката Душица Еремич, италианката Жулиета Канталупи, Силвия Митева, Симона Пейчева и Сара Стайкова. Тази година символът на международния турнир ще е от сребро, има шест елемента и носи търновския дух. Изработва се от специалист в София.

Призът “Ангелина Иванова” е печелен от треньорките: Нешка Робева (2 пъти), Ефросина Ангелова, Валентина Ганева, великотърновката Мариета Балъкова (б.р. с отбора на Словения), Кристина Гюрова (б.р. с отбора на Италия), Силвия Митева, Мариета Дукова и Мария Кънчева.

Президентът на клуба-домакин на турнира “Етър Елит” Савина Ганчева припомни, че миналата година, благодарение на кмета Даниел Панов, провеждането на този прекрасен турнир е било възобновено след пауза от шест години. За да бъдат мотивирани, всички най-малки участнички ще получат медали. Един от основните спонсори на турнира е Илиана Раева, която лично ще подкрепи състезателките във Велико Търново.

В рамките на международното състезание за втори път ще се състои и държавния турнир “Купа Търновград”, в който участие ще вземат гимнастички от девет български клуба – “Левски”, “Левски Илиана” и ЦСКА /София/ , “Грация” /Варна/ , “Импала” /Стара Загора/, “Светкавица” /Търговище/, “Тракия” /Пловдив/, “Велбъжд” /Кюстендил/, и домакините от “Етър Елит”.

КОМЕНТАРИ